Iz školskog svijeta
■ OŠ ZADARSKI OTOCI, ZADAR ■
Blago nadohvat ruke
objavljeno: 8. svibnja 2024.

Tijekom ove školske godine učenici 3. c i 3. b razreda OŠ Zadarski otoci – Zadar krenuli su  u „Potragu za blagom“ pod vodstvom Valentine Matešić, dobitnice nagrade Nasmiješeno sunce za najboljeg zadarskog vodiča 2018. godine. Izvanučioničku nastavu organizirale smo na Poluotoku Anamarija Botica Miljanović i ja.  

Cilj je bio upoznati učenike s povijesnim razvojem te kulturnom baštinom njihova rodnog mjesta te osnažiti snalaženje u prostoru i vremenu. Nadalje, povezati naučeno gradivo i otkriti nepoznata mjesta i tako proširiti svoje znanje, ali i naučiti cijeniti i poštovati građevine, ljude i mjesta zadarske prošlosti.

Ispred Kopnenih vrata dočekala nas je naša Valentina. Učenike smo podijelili u manje grupe. Svi su dobili jasne upute, mapu sa zagonetkama i planom grada znajući što trebaju raditi.

Naši su školarci krenuli u različitim smjerovima. Riješivši zagonetku i otkrivši nešto novo iz prošlosti, došli bi do konačnog zajedničkog rješenja koje se nalazilo na Rimskom forumu, pokraj Stupa srama. Na Forumu su poslušali kratku priču o svemu što su vidjeli i otkrili. Na kraju su dobili „krunu“ kraljice Elizabete Kotromanić koja je živjela u Zadru i hodala zadarskim ulicama.

Elizabeta Kotromanić, hrvatsko-ugarska kraljica, supruga kralja Ludovika I. Anžuvinca i kći bosanskog bana Stjepana II. iz dinastije Kotromanića i Elizabete Kujavske. Udala se 1353. godine za hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. čime je postala hrvatsko-ugarskom kraljicom. Škrinju sv. Šimuna od zlata i srebra naručila je upravo Elizabeta nadajući se da će joj Bog providiti da rodi sina nasljednika. Ali Bog je imao bolji plan. Njezina je kći Hedviga postala svetica i kraljica Poljske.

Na sljedećoj smo izvanučioničkoj nastavi svoje učenike odveli u posjet crkvi sv. Šime gdje su vidjeli neraspadnuto tijelo sv. Šimuna, pravednika  i zaštitnika grada Zadra, koji je držao Isusa u rukama kada su ga sveta Marija i sveti Josip prvi put unijeli u hram. Naučili su i pjesmu Himan svetom Šimunu na satu Glazbene kulture i dobili pamuk svetog Šime.

Naši su đaci posjetili i jednu od najvrjednijih crkvenih zbirki u Hrvatskoj – Stalnu izložbu crkvene umjetnosti, Zlato i srebro Zadra, koje čuvaju i vode naše benediktinke u samostanu sv. Marije. Zbirka je osnovana 1967. godine i sadrži 200-tinjak vrijednih predmeta: kamene skulpture, slike, zlatarske radove, križeve, kaleže, pokaznice, relikvijare (u obliku ruke, poprsja, vez, crkveno ruho, čipke i dr). Posebno je zanimljiv poznati križić opatice Čike iz 7./8. st.

Svi su događaji, susreti i opažanja tijekom izvanučioničke nastave zaokruženi dječjim likovnim radovima na satima izvannastavnih aktivnosti. Tako su nastala đačka likovna djela onoga što su učenici vidjeli, čuli i doživjeli. Naslikali su tonovima iste boje zadarske kulturno-povijesne spomenike, oslikali su i poznati Čikin križić i razne zlatne relikvije u obliku ruku plošno, ali i u volumenu glinamolom.

Potom su moji učenici 3. b razreda istraživali podatke o osobama iz prošlosti ili sadašnjosti Zadra, s tim da su samostalno odabrali osobu o kojoj žele istraživati. Zadatak je bio napisati sastavak i izraditi lentu vremena. Na kraju je trebalo i naslikati odabranu osobu zadarske prošlosti (primjerice: blaženi Jakov Zadranin, pjesnik Petar Zoranić, pisac Šime Budinić, kraljica Jelena Madijevka, slikar Andrija Medulić, zoolog Špiro Brusina, kraljica Elizabeta Kotromanić…) ili sadašnjosti (general Ante Gotovina, nogometaš Luka Modrić i košarkaš Krešimir Ćosić).  

Grad nisu samo ulice, kuće i građevine. Grad su ljudi koji su u njemu živjeli i žive. Štošta su novog naši učenici vidjeli, saznali i doživjeli, a blago je nadohvat naše ruke. Mi, učitelji, zaista smo ponosni što svojim učenicima prenosimo ljubav prema gradu, zavičaju i domovini osvještavajući im izuzetnosti i vodeći se mišlju: „Neka tvoja duša promijeni svijet, a ne svijet tvoju dušu!“

■  Napisala: Željka DIKLAN, učiteljica razredne nastave, savjetnica | OŠ Zadarski otoci -Zadar ■