Zanimljivosti
PRIMJERI IZ DRUGIH SREDINA
Bijeli školski zidovi postali sasvim posebna galerija
objavljeno: 14. siječnja 2019.

Na Facebooku se profesor likovne kulture prijateljima pohvalio: „Moji klinci iz škole i ja napravismo možda neki rekord. To je Klimtova slika dimenzija 27 x 2,7 metara.” Osim samih pohvala prijatelja, sve to nije moglo proći nezapaženo.

To je samo dio zamišljenog projekta „Školska galerija” osnovne škole „Natalija Nana Nedeljković” iz Kragujevca, čija je polazišna ideja bila da sve raspoložive zidove škole uljepšaju i obogate dječjim interpretacijama poznatih umjetničkih djela svjetskih majstora.

U prvoj su fazi najprije školski zidovi prekriveni raznoraznim crtežima inspirirani velikanima svjetskog slikarstva, od Leonarda da Vincija, preko Michelangela Merisi da Caravaggija pa sve do Pabla Picassa i Alphonsea Muche.

Ovo je sada drugi dio projekta, čiji je pokretač i s učenicima realizator profesor likovne kulture Marko STAMATOVIĆ, a zadatak je da se oslikaju stropovi. Ovih su dana, oko Nove godine, 27 metara hodnika širine 2,70 m stvorili „mozaik-plafon” s više od 140 učeničkih crteža [dimenzija 50×70 cm] inspirirani djelima Gustava Klimta, najvažnijeg slikara austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom.

Na to će, sretan da je sve ispalo predivno, profa Marko reći: „Moji klinci iz škole i ja napravismo možda neki rekord. O ovoj će se ljepoti još pričati nadaleko!”

A ti njegovi klinci su osmoškolci, učenici od petog do osmog razreda škole. Plan je, uskoro, cijeli hodnik dužine 30-ak metara prekriti dječjim slikarijama.

Uz to završava se i strop glavnog hola ove kragujevačke škole, koji će biti prekriven dječjim reprodukcijama „Zvjezdanog neba”, nizozemskog postimpresionista Vincenta van Gogha, za sada 9 x 8 metara,  a do kraja siječnja površina pod slikama bit će 12 x 8 metara, što je ukupno oko 150-ak četvornih metara stropa pod učeničkim slikarijama.

Čija je ideja? Kako ste to uspjeli realizirati? – pitanja su koja se nameću sama od sebe. Umjetnička duša, prof. Stamatović uvijek teži nečemu novom, zanimljivom i inovativnom, a za ovu ideju da školske prostore načini i umjetničkima, ljepšima i nipošto dosadnima uz razumijevanje u svojoj školi, još je veću naklonost imao u sjajnim učenicima koji su to realizirali, crtajući i slikajući na zadane teme.

Istodobno su na najljepši način učili o velikanima slikarstva, a mimo zacrtanih nastavnih programa znatno su proširili znanja i razmahali se gdje god su mogli. Od svoje su sasvim obične kragujevačke škole stvorili školu galeriju! Školu za primjer!

Marko Stamatović na to će zaključiti: „Znate i sami kako to ide u prosvjeti. Tim sam radosniji što smo ovo realizirali, jer su svi naviknuli da je likovna kultura tek usputni nevažni predmet, a priznat ćete – za ovo što su moji učenici napravili trebalo je mnogo više truda.” [ Fotografije: Facebook | Marko Stamatović ]