Školstvo u medijima
ZA OBRAZOVANJE SE TREBA BORITI, NIJE SVE NA UČITELJIMA
Roditelji moraju pokazati da cijene obrazovanje
objavljeno: 1. veljače 2019.

Većina roditelja ima iste želje za svoju djecu. Ali „željeti” nije isto što i „učiniti”. Nemojte me krivo shvatiti. To ne znači da trebamo pisati zadaću umjesto naše djece.

Mi smo sretnici. Naš nam radni raspored omogućuje da budemo kod kuće i pomognemo djeci pri pisanju domaće zadaće. Bilo bi nepravedno tvrditi da svi roditelji mogu biti uz svoju djecu dok pišu domaću zadaću. Nema svaki dom oba roditelja. No, jedna je stvar zajednička svakom domu, a to je želja za djetetovim uspjehom. Bez obzira na prepreke, roditelji trebaju poticati svoju djecu da se bore za uspjeh. Ne mogu svi roditelji uvijek biti uz svoju djecu, ali svi mogu cijeniti, hvaliti i poticati uspjeh u školi.

Nedavno nam je kćer pokazala školski izvještaj i dobro joj ide, ali ima loše ocjene iz razlomaka. Pitao sam je zašto misli da joj razlomci tako loše idu. Odgovorila je da ih jednostavno ne razumije.

A ja sam je upitao: „Zašto nisi tražila učiteljicu da ti dodatno objasni? Zašto nisi tražila pomoć umjesto da samo nagađaš?”

Razumijem da je objašnjavanje razlomaka i pravopisa u opisu učiteljeva posla. Ali ne može sva odgovornost pasti na učitelja. Učitelj mom djetetu može prenijeti znanje i poučiti ga određenim vještinama, ali ja kao roditelj trebam poticati svoje dijete da te vještine i to znanje produbi i primjenjuje.

Moramo odati počast učiteljima. Sretan sam što je učiteljima naše djece stalo. Nastoje prilagoditi svoje poučavanje kako bi odgovorili širokom rasponu potreba sve te djece. To ne znači da mi trebamo odustati od svojih roditeljskih dužnosti. Trebali bismo se udružiti s njima kako bismo pomogli našoj djeci da se što uspješnije suoče s onime što ih čeka u budućnosti.

Da, ja mogu pomoći svom djetetu s razlomcima i pravopisom, ali znam da to ne može svaki roditelj. I ja bih bio u istoj situaciji kad bi moje dijete željelo naučiti svirati gitaru. Žice, note, akordi i ljestvice, sve mi je to strano. Ali mogu im kupiti gitaru i potaknuti ih da vježbaju. Mogu ih upoznati s glazbenim znalcima, istražiti razne stilove u sviranju instrumenta.

Želim ohrabriti sve roditelje i potaknuti ih da razgovaraju s učiteljima i informiraju se o svim izvorima koji su im potrebni kod kuće. Učitelji se zaista trude prilagoditi i žele vidjeti djetetov uspjeh. I roditelji i djeca u obrazovanju će sigurno nailaziti na prepreke. Uvijek postoje koraci koje, kao roditelji, možemo poduzeti kako bismo potaknuli djecu i pomogli im da uspiju, bez obzira na okolnosti.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Education post – blog koji želi motivirati one koji su u obrazovanju najvažniji: učenike, učitelje i roditelje.
  • Izvor: educationpost.org