Školstvo u medijima
BBC JAVLJA DA BRITANSKI MINISTAR OBRAZOVANJA NICK GIBB ZAHTIJEVA:
„Zabranite mobitele u školama”
objavljeno: 7. veljače 2019.

U novom će pravilniku također biti riječi o tome da djecu treba naučiti kako da ograniče količinu vremena koju provedu online.

  • Škole imaju moć zabraniti unošenje mobitela u školske prostorije.

Međutim, britanska vlada smatra da je odgovornost na ravnateljima te da oni trebaju odrediti je li to prikladno ili ne.

Patsy KANE, izvršna ravnateljica zaklade Edukacija i vodstvo u Manchesteru, smatra da je Gibbov plan „promašen, jer ne razumije koliko silno korisni mobiteli mogu biti za učenje”.

Kane je za BBC rekla da njezina zaklada potiče odgovornu upotrebu mobitela tijekom nastave te da učitelji mogu oduzeti uređaje ako ih učenici neprikladno koriste u školi. Dodala je: „Danas postoji mnogo odličnih aplikacija za ponavljanje gradiva, a učenici su zaista motivirani kad se njima koriste.”

Sindikat ravnatelja skeptičan je radi zabrane mobitela. Međutim, ministar Gibb kaže: „Mnoge su škole već uvele zabranu mobitela u učionicama. Iako će o ovome odlučivati ravnatelji, smatram da bi škole trebale zabraniti učenicima unošenje mobitela u školu ili učionicu.”

Katie IVENS, iz Kampanje za pravo obrazovanje, rekla je da podržava zabranu mobitela u učionici, ali da bi učenicima trebalo biti dopušteno nositi mobitele u školu radi sigurnosti.

  • Kako pronaći ravnotežu?

Prošlog je ljeta britanska vlada objavila nacrt novog pravilnika u kojem je objašnjeno kako bi se ova odluka mogla primijeniti.  

 „Djeca i odrasli žive u sve složenijem svijetu, a granica između njihovih online i offline života sve je manja. (…) Iako tehnologija nudi mnoge pozitivne i uzbudljive prilike, postoje i izazovi i rizici.”

Od objave dokumenta, u kojem stoji da bi „učenike trebalo poučavati o tome kako da pronađu ravnotežu između vremena koje provedu online i offline”, dosad je već stiglo 11 tisuća odgovora i komentara, a nove se smjernice očekuju uskoro.

„Djeca ne bi trebala provoditi sate i sate na svojim mobitelima ili iPadovima. Očito je da postoje goleme koristi interneta i naravno da nema ništa intrinzično štetno u provođenju vremena online”, rekao je Gibb i dodao:

„No, ako djeca pretjeraju te ne znaju ograničiti vrijeme koje provode na društvenim mrežama ili igrajući računalne igre, to krade vrijeme koje je posvećeno druženju s obitelji, vježbi, domaćoj zadaći ili igri s prijateljima. Također utječe na količinu sna i odmora, zbog čega djeca u školu dolaze umorna i ne mogu se koncentrirati.”

Ministar je također kazao da moramo „pomoći djeci da se pametno koriste mobitelima i društvenim medijima, jer to postaje sve važnija životna vještina koju moraju naučiti”.

Međutim, sindikat ravnatelja smatra da bi zabranjivanje unošenja mobitela u školu moglo biti kontraproduktivno.

Sarah HANNADIN, viša savjetnica za politiku sindikata, rekla je: „Zabrana mobilnih telefona sigurno djeluje u nekim školama, ali ne postoji opće pravilo koje će djelovati u svim školama. Zabrana mobitela mogla bi uzrokovati dodatne probleme, pa će se učenici njima koristiti potajice i skrivati ih. Naposljetku, škole rade na tome da pripreme mlade za svijet, nudeći im strategije koje će im pomoći da se odgovorno koriste elektroničkim uređajima te sposobnost da prepoznaju i nose se s bilo kakvim negativnim utjecajima ili problematičnim sadržajem na koji naiđu.”

…………….

NAPOMENA:

  • UJEDINJENO KRALJEVSTVO: BBC News odjel je BBC-a odgovoran za prikupljanje i emitiranje vijesti i informativnog programa. Taj je odjel najveća svjetska organizacija za emitiranje vijesti koja stvara 120 sati radijskog i televizijskog programa svaki dan te redovito objavljuje vijesti na internetu.
  • Izvor: bbc.com