Školstvo u medijima
MAJKA I OTAC, A NE NAJBOLJI PRIJATELJI SVOJOJ DJECI
Roditelji, vrijeme je da prestanete podcjenjivati učitelje
objavljeno: 8. veljače 2019.

Otac sam troje djece, osmogodišnjeg sina i dvije kćeri u dobi od sedam i četiri godine. Moja je žena učiteljica koja već petnaest godina poučava u razrednoj nastavi. U ovome članku želim podijeliti nekoliko lekcija koje sam naučio posljednjih godina razgovarajući s učiteljima.

Roditelji, vi niste najbolji prijatelji svojoj djeci, već majka i otac. Vaš je posao naučiti ih primjerenom ponašanju i moralnim vrijednostima te postaviti im granice. Previše roditelja svojoj djeci prvo pokušava biti prijatelj, a potom roditelj.

To je greška. Najbolji je prijatelj osoba koja vas podržava u dobru i zlu, ali vas ne smatra odgovornima za vaše postupke niti vas disciplinira. Zato postoje roditelji.

Glavni je neuspjeh OVE GENERACIJE RODITELJA što smo djeci usadili naučenu bespomoćnost. Ako kažu „ne mogu”, roditelji to učine umjesto njih. Na taj način odgajamo djecu koja odustanu nakon jednog pokušaja ili niti ne pokušaju.

Neuspjeh je dio odrastanja i djeca trebaju naučiti pogriješiti, pasti, ustati, otresti prašinu sa sebe i pokušati ponovno. Trebaju naučiti kako slijediti upute, ali i što poduzeti kako bi ispunili zadatak kad im upute nisu ponuđene.

Učitelje ništa ne frustrira više od djeteta koje ni ne želi pokušati nešto napraviti. Ipak, to viđaju svaki dan, jer previše „helikopter-roditelja” obavlja najteže zadatke umjesto svoje djece, čineći ih nesposobnima, nevještima i nezainteresiranima da uopće pokušaju, potom pogriješe te probaju samostalno pronaći rješenje ili riješiti zadatak.

Mnogi roditelji smatraju da trebaju zastupati svoju djecu. To je točno. Ali zapamtite također da su učitelji profesionalci. Svi su išli u školu, ali nisu svi stručnjaci u poučavanju.

Kad proturječite učitelju ili ga preispitujete pred djetetom, učite ga da se učiteljev autoritet ne treba poštivati.

Kad vas učitelj obavijesti o određenoj situaciji, ne okrećite se prema djetetu pitajući ga je li to istina. Možda mislite da uključujete dijete u raspravu, ali tim činom zapravo dovodite učiteljev ugled u pitanje, i to pred njime. Stavite se na učiteljevo mjesto. Vi ste mu upravo pokazali da mu ne namjeravate povjerovati ako dijete ne potvrdi istinitost njegovih riječi.

Roditelji, učitelj ne može zamijeniti vašu ulogu u djetetovu odgoju.

Mnogi roditelji kažu: „Neka se učiteljica bavi time.” Razmišljajte o brojevima. Učitelj s vašom djecom provodi oko sedam sati na dan, pet dana u tjednu, trideset tjedana u godini. To nije dovoljno vremena da ih, osim poučavanja kurikuluma, nauče i kako se ponašati.

Vaš je posao biti uzor svome djetetu i naučiti ga najvažnijim životnim lekcijama. Učitelji mogu pokušati, ali vaše će dijete oponašati vas, zato im dajte primjer koji vrijedi oponašati.

………………

NAPOMENA

  • KANADA: Huffington Post – portal i blog koji nudi vijesti, satiru i izvorni sadržaj te obuhvaća politiku, poslovni svijet, zabavu, tehnologiju, popularne medije, kulturu, zdrav život itd.

  • Izvor: huffingtonpost.ca