Zanimljivosti
OŠ ANTE KOVAČIĆA, ZLATAR
Učenika Leonarda Rihtarića hvale i profesionalci
objavljeno: 13. veljače 2019.

Na Salonu fotografije koji se održava s imenom i pod motom Sretno dijete – sretna obitelj odazvalo se ove godine ukupno 47 autora s 282 fotografije. Na natjecanju tradicionalno sudjeluju vrhunski fotografski amateri, ali i profesionalci.

Međutim, i u toj jakoj konkurenciji, tročlani ocjenjivački sud – u sastavu Vladimir Puž (predsjednik) te Dražen Tetec i Marijan Lisjak (članovi), pohvalio je u temi Dijete/djeca kolekciju fotografija U potrazi za knjigom 1 i 2 učenika zlatarske osnovne škole Leonarda Rihtarića. Leonardov uspjeh još je veći, jer je u temi Obitelj pohvaljena i njegova fotografija Čitateljska obitelj. U ime organizatora, Foto kino kluba Podravina, Leonardu Rihtariću iz 8. b i njegovu mentoru stručnom suradniku knjižničaru Denisu Vinceku čestitao je Krešimir Juratović, predsjednik kluba.

FOTKAMA PROTIV NASILJA

Prisjetili su se i bivših učenika zlatarske škole Jurice Pribolšana, Petre Sokolić, Matije Bingule i Matije Varge, koji su prijašnjih godina također uspješno sudjelovali na Koprivničkom salonu fotografije.

– Ovaj državni fotografski natječaj pokrenuli smo prije jedanaest godina kako bismo poticali hrvatske fotografe – amatere, profesionalce, a pogotovu učenike da se što više bave fotografijom kao kreativnim područjem koje obuhvaća medijsku i tehničku kulturu. Zašto su naše teme dijete i obitelj? Želimo fotografijom potaknuti na to da u našim sredinama bude što više sretne djece i sretnih obitelji i da to ljubitelji fotografije prikažu putem svojim ostvaraja i da u konačnici bude što manje nasilja, poglavito onoga vršnjačkoga među mladima – istaknuo je Juratović na svečanom uručenja pohvalnica.

Leonardo i njegov mentor zahvalili su predsjedniku Foto kino kluba Podravina, a bila je to i prilika da nakon razgledavanja izložbe upoznaju središte Koprivničko-križevačke županije, ali u povratku i Varaždinske.

Fotografska skupina u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru formalno djeluje tek od početka školske godine 2017./2018., no u školskoj knjižnici učenici koje zanima fotografija počeli su se okupljati već od 2014. godine. Prva fotografija iz školske knjižnice Ante Kovačića, osmišljena i snimljena baš u tom prostoru, izložena je na Danu hrvatskih knjižnica 11. studenoga 2014. u Sisku u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva.

KUPNJA PRAVE OPREME

Uslijedili su potom uspjesi učenika Lovre Posarića i Nikole Lončara na fotonatječaju Sigurnost i mobilnost za sve, u Čakovcu. Ravnatelj OŠ Ante Kovačića Marijan Posarić govori kako učenici od 2015. redovito sudjeluju i na fotonatječaju Knjiga svaki dan koji organizira Gradska knjižnica Požega. Predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva poznati je hrvatski fotograf, ali i metodičar u području fotografije Damir Hoyka:

– Na tom je natječaju uvijek velika konkurencija, uza spomenuto oštro oko svih članova žirija, i ponosni smo na to što su radovi naših učenika Darija Lesičara i Dorijana Hanžeka bili izloženi u Požegi. Ravnateljica Gradske knjižnice u Požegi uočila je da se naša škola redovito s fotoradovima javlja na taj natječaj pa je predložila da se i najbolji ostvaraji koji su prikazani u Požegi izlože u našemu gradu.

Zlatarski osnovnoškolci sami pronalaze fotonatječaje na internetu pa su tako dosad Vilim Kobeščak i Matija Varga sudjelovali sa svojim radovima na izložbi koju organizira OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu, a Vilim je čak osvojio glasovima žirija i glasovima publike prvo mjesto na natječaju NSK-a Bilo kuda, čitaj svuda. Spomenimo i sudjelovanje učenika na Ekofotki, na kojoj su uspješni bili Jurica Pribolšan (2015.), Vilim Kobeščak (2016.) i Nikolina Šumiga (2018.). Sudjeluje se i na lokalnim fotonatječajima pa tako ravnatelj Posarić izdvaja VolontirAJMO, koji je organizirala Krapinsko-zagorska županija, na kojemu je rad Patrika Raškaja objavljen u e-katalogu.

U školi ne zaboravljaju ni natječaje vezane za knjigu i knjižnicu poput Smiješak… čitajte koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, na kojemu su uspješni dosad bili Marko Bingula, Lucija Raškaj i Tomislav Tovernić te Selfie u knjižnici Hrvatskoga knjižničarskog društva, na koji su svoje fotografije poslale Lucija Raškaj i Lidija Kadoić. Odličan rezultat postignut je u ljeto ove godine, kada je osmaš Blaž Stužić snimio zlatarsku župnu crkvu i putem aplikacije epostcard Hrvatskih pošta kreirao razglednicu Zlatara i tako osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj na fotonatječaju Škljocni za sjećanje, koji je organizirala Osnovna škola Vladimir Nazor iz Budinščine.

– To je tek dio odličnih rezultata koje su postigli članovi naše fotografske skupine i sve to napravljeno je njihovim mobitelima. Zanimanje učenika za fotografiju i dosad ostvareni rezultati povod su da škola za rad skupine nabavi kvalitetan profesionalni fotoaparat – zaključuje ravnatelj Marijan Posarić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Branko Nađ ]