PET NAČINA KAKO GA SE RIJEŠITI

Profesionalno izgaranje nije mit već surova stvarnost

petak, 15. veljače 2019.

Profesionalno izgaranje stvaran je problem. Posao učitelja može biti vrlo zahtjevan i katkad jednostavno želimo odustati od svega. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uzvratite udarac i obranite se od profesionalnog izgaranja.

Profesionalno izgaranje nije mit već surova stvarnost

Profesionalno izgaranje može biti vrlo nezgodna stvar. Nasreću, možete se oduprijeti na nekoliko načina te na vrijeme reagirati na znakove profesionalnog izgaranja, bez obzira na to o kojoj se vrsti profesionalnog izgaranja radi.

Niste sigurni od koje vrste profesionalnog izgaranja patite? Ispunite ovu anketu i otkrijte. Nakon što dobijete rezultate, pročitajte OVDJE   da biste otkrili kako se nositi s vrstom profesionalnog izgaranja koja vas muči.

Kad sam s kolegom razgovarao o njegovu iskustvu s profesionalnim izgaranjem i o tome kako se on suočio sa svojim problemima, shvatili smo da uvijek postoje načini koji nam mogu pomoći da nas količina posla potpuno na preplavi.

U tekstu možete pronaći pet načina na koje se možete obraniti od profesionalnog izgaranja:

1) MIJENJAJTE PRISTUPE

 

Razmišljajte drukčije o svojoj nastavničkoj praksi, stresu i tjeskobi. Vi slobodno razmišljate i možete procijeniti svoju situaciju, promijeniti loše navike i odlučiti hoćete li stvari raditi drukčije. 

Želite naučiti više? Skinite BURNED-IN Teacher Action Guide: Osam koraka koji će vam pomoći da preuzmete kontrolu i pobijedite profesionalno izgaranje još danas! 

Jednostavno unesite svoju email adresu i imat ćete pristup ovom izvori, ali i drugima!

2) UVODITE INOVACIJE

Inovacija može biti stvaranje potpuno nove ideje i jedinstvenog puta za sebe, nešto što nitko prije nije pokušao. Inovacija također može biti prilagođavanje nekoj metodi ili strategiji koju je netko već iskušao, ali uz vlastiti pristup. Odlučite da ćete uvoditi novosti u svoju praksu da biste bili sretniji i ispunjeni ili zamolite nekoga da podijeli svoju strategiju za poticanje sreće s vama i prilagodite je vlastitim potrebama.

3) ISKORISTITE PREDNOSTI TEHNOLOGIJE

Tehnologija je prekrasna stvar koja je promijenila život za sve nas u obrazovanju. Međutim, tehnologija nije zaslužna samo za povećanje uključenosti učenika. Koristite se tehnologijom da biste automatizirali svoje poučavanje i osobni život.

Ako se ne snalazite s tehnologijom, pronađite mentora i zamolite ga da podijeli s vama svoje tajne za upravljanje vremenom i za veću produktivnost. Uz tehnološke alate koji su danas dostupni možete poboljšati svoju učinkovitost, a to vam omogućuje da ne provodite previše vremena u učionici odnosno da imate vremena za stvari koje vam donose užitak izvan poučavanja.

4)  BUDITE KREATIVNI

Želite li se na kreativan način osloboditi profesionalnog izgaranja, morat ćete „zaprljati ruke”, pogriješiti i učiti pomoću dobre stare metode pokušaja i pogrešaka.

Nakon što ste prepoznali razloge zbog kojih patite od profesionalnog izgaranja, počeli razmišljati drukčije te potražiti rješenja, imate priliku stvoriti načine na koje ćete se osjećati bolje radi poučavanja i svog posla općenito. Ne osjećate se kreativno? Pronađite nekoga tko je kreativan i tražite njegovu pomoć. 

5) BUDITE AKTIVNI


Preuzmite kontrolu nad vlastitim životom. Jednostavno govoreći, pasivan je pristup poučavanju primjerice onaj kad u određenoj situaciji samo slegnete ramenima i kažete „mrzim poučavanje”. „Događaju mi se sve te negativne stvari i nemam nikakvu kontrolu nad njima.” Učitelji koji aktivno pristupaju svom životu na osobnoj i profesionalnoj razini gledaju na izazove kao na iskustva za učenje i ne ponavljaju iste greške. Nemojte izazove shvaćati osobno. Učite od njih. Odlučite da ćete zadržati kontrolu i biti sam svoj heroj kad se izazovi pojave.

Pročitajte više o tome kako zauzeti aktivan stav prema poučavanju i životu u 2019. godini!

Da biste se obranili od profesionalnog izgaranja morate uložiti trud. Baš poput svega ostaloga u životu, dobivate onoliko koliko uložite. Nemojte odustati. Vi to možete i upravo ste napravili korak prema tome da se obranite od profesionalnog izgaranja.

……………

NAPOMENA

  • SAD: Ditch That Textbook blog je Matta Millera, srednjoškolskog profesora španjolskog jezika u školi West Central u Indiani. Nakon što se nekoliko godina pokušavao pridržavati tradicionalnog „poučavanja prema udžbeniku”, Matt je odlučio pokušati bez udžbenika i krenuti vlastitim putem. Rezultat je bio prilično dobar, a svidio se i njegovim učenicima.
  • Izvor: ditchthattextbook.com
Vezani članci
Školski portal: Ovo doba godine učiteljima znači samo jednu stvar: iscrpljenost

Ovo doba godine učiteljima znači samo jednu stvar: iscrpljenost

… a to je razdoblje u kojem se osvrćemo na…

Školski portal: Saznajte koliko ste blizu izgaranju

Saznajte koliko ste blizu izgaranju

Možete mu pristupiti OVDJE. Istraživanje je osmišljeno u dogovoru s…

Školski portal: Najveći su problem papirologija i pritisci roditelja

Najveći su problem papirologija i pritisci roditelja

… bili podloga za intervencije, temelj da kompetentni stručnjaci našim…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Mitovi, legende i bajke“

„Mitovi, legende i bajke“

Ovogodišnja je tema „Mitovi, legende i…

Školski portal: Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Kako biste brzo i jednostavno osmišljavali,…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…