Zanimljivosti
OŠ MATE LOVRAKA, PETRINJA
Mala meteorološka radionica
objavljeno: 15. veljače 2019.

….a izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te je pet učiteljica u studenom 2018. u Tehničkom muzeju u Zagrebu sudjelovalo na edukaciji i radionicama u okviru STEM tjedna.
Naša petrinjska škola jedna je od šest osnovnih škola u Republici Hrvatskoj koja je uključena u projekt Radar [rad s darovitima] namijenjen učenicima 4. razreda sa svrhom razvijanja popularizacije i pozitivnog odnosa prema meteorologiji, klimatologiji, zaštiti prirode, očuvanju nacionalnih prirodnih bogatstava i ispreplitanju prirode i čovjeka.
Ovih su dana učenici četvrtih razreda matične i područne škole prisustvovali i Maloj meteorološkoj radionici koju je vodio Nikola VIKIĆ-TOPIĆ, magistar fizike i geofizike te popularni TV-meteorolog.
Tijekom radionice voditelj je objašnjavao osnovne atmosferske procese i meteorološke pojave, a učenici su pokazali veliki interes i zanimanje za prirodne pojave, stjecali nova znanja na siguran i zanimljiv način i s oduševljenjem pratili i izvodili pokuse: Kako nastaje i kako napraviti tornado, kako napraviti termometar, a potom su samostalno izradili meteorološki instrument – vjetrulju koju je svatko ponio kući s autogramom voditelja.
Radionica je bila vrlo zanimljiva, poučna i dinamična i svi se nadamo nastavku suradnje. Škola je na poklon dobila nekoliko primjeraka vrlo zanimljive knjige Mali meteorolog, u izdanju Školske knjige, a koja će pobuditi zanimanje mnogih učenika i učitelja te će sigurno posegnuti za njom u našoj knjižnici.
………
Učiteljice: Mateja GAVRANOVIĆ VUJIĆ, Sanda KOLAKOVIĆ i Josipa ŠAJNOVIĆ