Zanimljivosti
OSNOVNA ŠKOLA GRADIŠTE
Slavonski ekvinocij
objavljeno: 26. veljače 2019.

Drama Ekvinocij napisana je u četiri čina u kojem se dramski sukob vodi u dva dijela: prvi je dio sukob unutar obitelji vođen socijalnom težinom malog, običnog čovjeka i s druge strane imućnog i bahatog skorojevića koji osim materijalnog dobra ne priznaje ništa drugo. Tu je izraženo različito poimanje moralnih i svi drugih vrijednosti.

U drugom dijelu drame izražen je ljubavni sukob, dvojba mlade dobrostojeće djevojke: ići za bogatstvom bez ljubavi ili u neizvjesnost sa siromašnim mladićem kojeg ljubi?

Epilog ovih sukoba tragičan je kraj sirote majke i bahatog bogataša kojemu novac ipak nije donio sreću.

Učenici su izvrsno utjelovili iznimno zahtjevne uloge za njihovu dob.

Ulogu gazde Franje utjelovila je Iva ČOLAKOVAC,siromašnu majku Jelu Dajana BARIŠIĆ, a njezina sina Ivu vjerno je prikazala Ana Bunardžija. Bogatuna iz Amerike maestralno je dočarao Mateo ČIČAK, djevojku Anicu odigrala je Julija DUGALIĆ, sluškinju gazde Franje Petra JOVANOVAC, a prijateljice i susjede utjelovile su Katarina ĆAĆIĆ i Martina NIKOLIĆ. Ulogu slijepog Vince iznimno je dobro prikazao Hrvoje KOVAČEVIĆ.

Scenografiju za ovu predstavu radili su Lena DRETVIĆ, Franjo MIKINAC i kolegica Branislava ŠIMIĆ. Odabir glazbe i računalno-tehnička podrška zasluga je kolegice Branislave ŠIMIĆ i našeg domara Krešimira LAKOTE.

Predstava je upriličena za odraslu publiku u sportskoj dvorani Osnovne škole Gradište. Po reakcijama gledatelja rekla bih da smo napravili nešto dobro i zbog toga su i učenici i razrednica jako zadovoljni i sretni.

– Jako sam ponosna na svoje učenike. Uložili su izniman trud, zahtjevan tekst naučili bez greške i dokazali da mogu dati mnogo više nego što mislimo. Nakon dugogodišnjeg rada s djecom u školi, i dalje sam čvrsto uvjerena da djeca mogu biti i ozbiljna i neozbiljna, i razigrana i vrlo odgovorna, to ovisi samo o nama koji ih vodimo i usmjeravamo. Ako uložimo više entuzijazma, strpljenja, vjere i optimizma, djeca će sve učiniti da nas ne razočaraju. I tad rezultati neće izostati. A to nam je svima primarni zadatak, zar ne? – rekla je prof. Danica GALIĆ.