Zanimljivosti
ŠEST RIJEČI. NI MANJE NI VIŠE.
Sastavci od šest riječi kao uvod u narativno pisanje
objavljeno: 12. ožujka 2019.

Pregledate li Pinterest, naći ćete desetke načina o tome kako provoditi pisanje sastavaka od šest riječi s djecom svih dobi.

Volim početi školsku godinu osobnim pripovijedanjem, ali sam u početku imala poteškoća s uključivanjem učenika u proces pisanja. Ovo sam se godine prisjetila sastavaka od šest riječi i odlučila ih iskoristiti kako bismo svi lakše uronili u proces pisanja pripovijesti.

Počela sam tako što sam napisala riječ „sastavci” na ploču. Dala sam učenicima dvije minute da razmisle o tome što znači ova riječ. Zatim sam ih zamolila da izlože svoje ideje. Imali su ih prilično mnogo: uspomene, ratna sjećanja, sjećanje na preminulu osobu, popis događaja kojih se sjećamo, francuska riječ (!) itd.

Zapisala sam sve njihove ideje i upitala ih znaju li što znači biografija i autobiografija. Naravno, znali su. Definirali smo biografiju i autobiografiju: životna priča. Nakon toga sam objasnila kako sastavci pripovijedaju životnu priču. Oni su više poput slike koju objavljujete na Instagramu nego panoramski prikaz cijeloga svog života.

Zatim sam na ploču napisala šest poznatih riječi Ernesta Hemingwaya: „Dječje cipelice na prodaju. Nikad nošene.” Zamolila sam ih da dvije minute razmisle o životnoj priči koja stoji iza ovih šest riječi. Nakon rasprave o ovoj temi, uključila sam još nekoliko sastavaka od šest riječi koje sam našla na stranicama časopisa Smith magazine. Naše su rasprave o svakom sastavku bile bogate i poticajne za razmišljanje pa sam pustila učenike da slobodno raspravljaju, a moja je uloga bila jedino da zapišem nove sastavke od šest riječi na ploču i po potrebi prozivam učenike. Nikad ranije nisam doživjela ovako duboke rasprave u učionici među učenicima viših razreda osnovne škole.

Planirala sam učenicima zadati da osmisle vlastite sastavke od šest riječi, ali nisam ni sanjala da će to sami zatražiti. „Učiteljice, hoćemo li nastaviti raspravu ili možemo pokušati sami napisati sastavke od šest riječi?”

  • Šest riječi. Ni manje ni više.
  • One moraju oslikavati tebe.
  • Moraju oslikavati tvoju priču, a ne sadržavati izjavu o tome što voliš.
  • Moraš biti suglasan s njihovim javnim izlaganjem.

Zatim smo pisali i pisali. Zamolila sam ih da napišu tri do pet memoara od šest riječi koje ćemo proslijediti od ruke do ruke i na kraju zajedno odlučiti koji će biti objavljeni na ploči.

———————-

NAPOMENA

  • SAD: The Educators Room – obrazovni portal čija je glavna svrha podići svijest o važnosti učitelja u društvu i zalaganje za obrazovne reforme čiji bi glavni nositelji trebali biti učitelji.
  • Izvor: theeducatorsroom.com

https://www.sixwordmemoirs.com/