Jučer-danas-sutra
VELIKA BRITANIJA > ČVRSTO NA VRHU LJESTVICE
Učitelji imaju više neplaćenih radnih sati od bilo koga drugog
objavljeno: 26. ožujka 2019.

Britanski kongres sindikata (TUC) koji je proveo istraživanje izvještava da je to devet milijuna besplatnih radnih sati svakog tjedna odnosno više od 462 milijuna sati godišnje.

Prema analizi službenih podataka, učitelji svakog tjedna prosječno odrade 12,1 neplaćen radni sat.

Učitelji u osnovnim školama rade najviše, 13 sati, u srednjim školama 12,8 sati, a odgojitelji u vrtiću 6,4 neplaćena radna sata.

To je više od količine radnih sati koju odrade izvršni direktori, odvjetnici, menadžeri, marketinški stručnjaci itd.

 Ako promatramo nastavničku struku u cjelini, to iznosi 735 tisuća prekovremenih radnih sati koje učitelji odrade svake godine i za koje nisu plaćeni.

To je također gotovo 10 puta više od pravnih zanimanja i gotovo 15 puta više od zdravstvenih djelatnika.

„Učitelji su definitivno na vrhu ljestvice kad su u pitanju neplaćeni radni sati”, kaže Frances O’Grady, glavna tajnica Britanskog kongresa sindikata.

 „Naš obrazovni sustav ne može se oslanjati na neplaćeni rad i dobru volju učitelja. Vlada mora početi rješavati probleme nedostatka nastavničkog osoblja i prekovremenog rada kako bi školama osigurala potrebne resurse. Ministri moraju surađivati s učiteljskim sindikatima kako bi riješili problem neprihvatljivoga radnog opterećenja zbog kojeg toliki napuštaju struku.”

Kevin Courtney, izvršni tajnik učiteljskog sindikata NEU, rekao je da učitelji veći dio ovih prekovremenih sati provode prikupljajući podatke o poslu koji obavljaju.

 „Učitelji kažu da većina tih dodatnih sati nije ni od kakve koristi za djecu koju poučavaju. S obzirom na povećanje radnog opterećenja i smanjenje plaća, nije čudo da smo suočeni s problemima zapošljavanja novih učitelja i zadržavanja onih koje imamo.”

 Ova je analiza posljednja u nizu studija koje ističu kako zbog pretjeranoga radnog opterećenja nastavnici napuštaju ovo zanimanje.

Ovog je tjedna novo istraživanje otkrilo da se učitelji osjećaju tjeskobnije ili nervoznije zbog svog posla nego stručnjaci u ostalim zanimanjima.

Uz to, studija objavljena u studenome 2018. otkrila je da britanski učitelji imaju najviše radnih sati u svojoj struci u svijetu.

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.