Zanimljivosti
ZAŠTO SIJEDIMO
Tajna „mudrih glava”
objavljeno: 14. ožujka 2019.

Proces sijeđenja uzrokuje nagomilavanje vodikova peroksida zbog trošenja i oštećenja dlačnih folikula. Pri tome, vodikov peroksid blokira normalnu sintezu melanina, prirodnog pigmenta stanica kose.

„Sve naše stanice kose stvaraju male količine vodikova peroksida, no kako starimo te se male količine pretvaraju u sve veće. Naš se pigment u kosi izbjeljuje iznutra te nam kosa postaje siva, a na kraju i bijela. Ovo je istraživanje prvi korak u otkrivanju srži problema”, izjavio je Gerald WEISSMANN, urednik časopisa FASEB Journal, koji je objavio istraživanje.

Istraživači su do ovog otkrića došli ispitujući kulturu stanica folikula ljudske kose. Otkrili su da se nagomilavanje vodikova peroksida događa zbog nedovoljne količine katalaze, enzima koji razgrađuje vodikov peroksid na vodu i kisik.

Također, otkrili su da stanice folikula kose ne uspijevaju popraviti štetu uzrokovanu vodikovim peroksidom zbog niskih razina enzima MSR A i B, koji inače obavljaju funkciju popravka. Nadalje, visoke razine vodikova peroksida i niske razine enzima MSR A i B remete stvaranje tirozinaze, enzima koji djeluje na produkciju melanina u dlačnim folikulima. Melanin je pigment odgovoran za boju kose, kože i očiju. Istraživači pretpostavljaju da se slični procesi zbivaju u koži osoba koje imaju vitiligo – mjestimičnu depigmentaciju kože. [ IZ DRUGIH MEDIJA | biologynews.net ]