Iz školskog svijeta
TAKO TO RADE U MEKSIKU
Kažnjenički otok pretvaraju u obrazovni centar
objavljeno: 18. ožujka 2019.

Savezni zatvor na najvećem od otoka u otočju Islas Marias zbog toga će osloboditi dvjestotinjak od oko trenutačnih 600 zatvorenika, a ostatak će biti premješten u druge zatvore.

Predsjednik Lopez Obrador rekao je da će novi kulturni centar dobiti ime po Joseu Revueltasu, koji je ondje bio zatvoren i napisao roman „Zidovi od vode”:

– On obilježava povijesno razdoblje kažnjavanja, mučenja i represije koje je trajalo više od stoljeća.

Lopez Obrador napomenuo je da je posljednja pobuna u ovom zatvoru bila 2003. godine, kad je bio prekomjerno popunjen zatvorenicima, s njih čak 8000.

Ekolozi su godinama pokušavali privoljeti meksičku vladu da ukine ovaj zatvor i otoke pretvori u prirodni rezervat, budući da su čvrsta kontrola i nerazvijenost izvan zatvora pomogli otocima Islas Marias i drugim bivšim kaznenim kolonijama da očuvaju posebne obalske ekosustave koji bi inače ustupili mjesto plažama ili drugim komercijalnim načinima eksploatacije.

Činilo se da će se 2004. godine to i dogoditi nakon što je vlada zatvorila dio zgrada i većinu zatvorenika premjestila na kopno, ali su iznenada službenici odlučili da pošalju oko 150 zatvorenika natrag, uz najavu investicije od dva milijuna dolara. Savezni zatvori u Meksiku trenutačno nisu popunjeni ni blizu svojih maksimalnih kapaciteta, pa je ukidanje ovog otočkog zatvora sad lakše provesti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema ABC News ]