Savjeti stručnjaka
PISMO ZNANSTVENICE JANE GOODALL DJECI:
Kako su knjige promijenile moj život
objavljeno: 21. ožujka 2019.

… umjetnika, pisaca, znanstvenika, filozofa, poduzetnika, glazbenika i avanturista čiji je karakter oblikovala i ljubav prema čitanju. Pisma su posvećena djeci, a u njima opisuju zbog čega vole knjigu i čitanje. Jedna je od njih poznata primatologinja i antropologinja Jane GOODALL, koja je djeci poručila:

Draga djeco,

želim vam nešto otkriti – kad sam bila vaše dobi obožavala sam knjige! Naravno, tad nije bilo ni interneta ni televizije i sve smo učili iz tiskanih knjiga. Nismo imali ni dovoljno novca pa nisam mogla kupovati nove knjige, već sam ih posuđivala u knjižnicama. Također, sate sam provodila u malom antikvarijatu punom knjiga, čiji vlasnik nikad nije imao vremena uredno ih posložiti. Svagdje su ležale naslagane, a ja bih sjedila među njima, okružena svim tim činjenicama. Štedjela sam novac koji bih dobila za rođendan i koji bih zaradila obavljajući razne poslove kako bih mogla kupiti neku od tih knjiga. Danas sve možete naći na internetu. Međutim, u knjigama ima nešto posebno – onaj osjećaj kad su vam u rukama, prizor knjige na ormariću pokraj vašega kreveta ili na polici s drugim knjigama.

Silno sam voljela čitati u krevetu, a nakon što bih morala ugasiti svjetlo čitala bih ispod pokrivača uz svjetlost baterijske lampe, nadajući se da me majka ne će uhvatiti! Uživala sam čitati i sklupčana kraj vatre za hladnih zimskih večeri. A ljeti bih svoje omiljene knjige ponijela na moje omiljeno drvo bukve u vrtu. Gore sam čitala priče o dalekim mjestima i zamišljala da sam tamo. Posebno sam voljela čitati o Doktoru Doolittleu, koji je znao razgovarati sa životinjama. Čitala sam i o Tarzanu i majmunima. A što sam više čitala, to je moje zanimanje raslo.

S deset sam godina odlučila da ću, kad odrastem, otići u Afriku, živjeti sa životinjama i pisati knjige o njima. To sam kasnije i učinila. Živjela sam sa čimpanzama u Africi i još uvijek pišem knjige o njima i o drugim životinjama. Zapravo, volim pisati knjige jednako koliko volim i čitati – a nadam se da ćete uživati u nekoj od onih koje sam napisala za vas. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Brain Pickings ]