U ORGANIZACIJI OSNOVNE ŠKOLE BUDROVCI

Održana i 5. Budrovačka likovna kolonija

srijeda, 17. travnja 2019.

Budrovačka Likovna kolonija počela je inicijativom akademske kiparice Katarine Kuric, profesorice Likovne kulture u Osnovnoj školi Budrovci i Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” iz Đakova, i već pet godina okuplja slikare amatere…

… članove likovnih udruga, studente Umjetničke akademije iz Osijeka, sadašnje i bivše učenike budrovačke škole i zainteresirane mještane. Svima je njima namjera družiti se, međusobno upoznavati, surađivati i stvarati nove slike i druge likovne ostvaraje raznim slikarskim tehnikama i bojama.

Ove su godine sudjelovali članovi Likovne grupe Kontrast iz Josipovca Punitovačkog, Udruge slikara Suncokret iz Đakova, Likovne radionice Slavonski Brod, studenti Umjetničke akademije iz Osijeka, učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor” iz Đakova i Osnovne škole Josipa Antuna Čolnića iz Đakova te učenici škole domaćina.

Rad Kolonije počeo je jutarnjim okupljanjem uz slavonski doručak. Zatim su slikari, učenici i studenti zauzeli pozicije u učionicama gdje su stvarali nova likovna djela heterogene tematike, od slikanja krajolika, tradicijskih šokačkih ambijenata i likova do slika prema predlošku ili prema vlastitoj mašti. Učenici su bojili i ukrašavali boce, izrezivali i bojili slova glagoljice (od kojih su složili naziv svoje škole), slagali tangram-likove, rezbarili drvene oblike u učionici Tehničke kulture, ilustrirali zidove u svojim učionicama zanimljivim ornamentima u čemu su im pomagale njihove učiteljice, nastavnice i nastavnici.

Nakon završetka radova svi su se sudionici zajedno fotografirali pred zgradom Osnovne škole Budrovci, uz velikoga uskrsnog zeca i šareno jaje koje je osmislio i postavio domar Đuro povodom nadolazećega najvećega kršćanskoga blagdana Uskrsa. Kreativno i veselo druženje završeno je dodjelom zahvalnica i zajedničkim ručkom za sve sudionike.

Izložba likovnih radova 5. Budrovačke Likovne kolonije bit će otvorena u sklopu 24. Folklorne manifestacije „U Budrovci, na Nedilju bilu”, koja će se održati 28. travnja u mjesnom domu u Budrovcima.

O 5. BUDROVAČKOJ LIKOVNOJ KOLONIJI NEKI OD SUDIONIKA IZRAZILI SU SVOJE MIŠLJENJE:

Zdenka MATEJ, Likovna radionica, Slavonski Brod:

 – Dojmovi su odlični. Ovdje sam treći ili četvrti put. Svi su ljubazni. Organizacija je odlična i najljepše je vidjeti – kako je kolegica rekla – djecu koja rade, druže se s nama i gledaju što mi radimo, zbilja vidim da se mnogo ljubavi posvećuje školi i okolišu kao i uređenju škole. Svaki je put sve ljepše.

Ivanka JAJINOVIĆ, članica Likovne radionice, Slavonski Brod:

– Dugogodišnja sam članica Likovne radionice Slavonski Brod, a ovo mi je prvi put da sam ovdje. I stvarno mi je prelijepo u vašoj školi, uređena je. Djeca su predivna. Dolazili su i gledali kako radimo, pa sam dobila čak i pohvalu od jedne djevojčice. Rekla je da je prelijepo to što sam napravila i onda sam dobila od nje sliku na kojoj su konj i ždrijebe. I to mi je ona poklonila, mala Ana. Lijepo je družiti se. To je najljepše. Čovjek s čovjekom može se sresti, popričati, iznijeti svoje dojmove i biti zadovoljan.

Zdenka BOŠNJAKOVIĆ, dipl. ing. šumarstva u mirovini, Slavonski Brod:

Najprije gledamo kako tko radi, onda i mi nešto napravimo. Naravno da to vide i vaši ljudi, mještani. Netko se bavi nečime, netko slika, netko pjeva, netko piše pjesme. Tako da se zna da ima i slikara. Uglavnom, sviđa mi se. Jako mi je drago što ima i mladih. Lijepo je kad mladi dođu i povuku i druge snage. Slike će ostati, djeca će ih gledati, malo će proširiti vidike i bit će to jako dobro. Samo nastavite tako.

Ivan JUKIĆ, ravnatelj Osnovne škole Budrovci:

Dojmovi su, kao i svake godine, fenomenalni. Ove godine posebno, jer obilježavamo mali jubilej: ovo je peta Kolonija po redu. Odazvao se prekrasan broj slikara amatera, tridesetak, a i naših sedamdesetak učenika sudjelovalo je u kreativnim likovnim radionicama koje smo priredili za njih. Ono što bih najviše istaknuo jest povećan broj studenata. Mladih snaga, studenata Likovne akademije iz Osijeka koji su došli u prekrasnom broju ove godine, a zovemo ih svake godine i nadam se da će ih biti svake godine sve više. To nam daje neku nadu u budućnost, perspektiva postoji. Mladih ima, samo im treba dati priliku da se pokažu i dokažu i da se pozicioniraju u društvenom okruženju u kojemu mogu i žele djelovati.

…………

Tekst i fotografije: Željko VURM

Vezani članci
Školski portal: Veliki školski maskenbal

Veliki školski maskenbal

… koje su smislile kratki igrokaz pod nazivom „Hotel Mini”…

Školski portal: Advent u Budrovcima

Advent u Budrovcima

…NK „Slavonija“ Budrovci i LD „Fazan“ Budrovci, u društvenom domu…

Školski portal: Održana četvrta Budrovačka likovna kolonija

Održana četvrta Budrovačka likovna kolonija

…studenti Likovne akademije u Osijeku te učenici iz Budrovaca, Đurđanaca…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Sindikati: Spremamo nove prosvjede na Markovu trgu

Sindikati: Spremamo nove prosvjede na Markovu trgu

...najavivši prosvjedne akcije u srijedu i…

Školski portal: Knjige i učenje za budućnost !

Knjige i učenje za budućnost !

Interliber je najveća književna manifestacija u…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…