SAD > SVE MANJE STRANIH STUDENATA NA AMERIČKIM SVEUČILIŠTIMA

Trump ugrožava visoko obrazovanje kao glavnu izvoznu industriju SAD-a

utorak, 23. travnja 2019.

Visokokvalitetna američka sveučilišta među najvažnijim su izvorima njezina sjaja. Svake se godine najbolji studenti i studentice iz cijelog svijeta natječu za pristup preddiplomskom i diplomskom programu u SAD-u…

Trump ugrožava visoko obrazovanje kao glavnu izvoznu industriju SAD-a

… a američka sveučilišta zauzimaju većinu najviših mjesta na svjetskoj ljestvici. Povrh toga, temeljna istraživanja provedena na sveučilištima diljem SAD-a primarni su pokretač inovacija i gospodarskog rasta, kao i izvor nerazmjernog udjela osvojenih Nobelovih nagrada.

■  NEDOSTATAK TALENATA  ■  

Budući da konkurencija između javnih i privatnih institucija osigurava visoku razinu izvrsnosti u cijelom sustavu, visoko obrazovanje u SAD-u već je dugo glavna izvozna industrija, jednako velika kao i ukupan (američki) izvoz soje, ugljena i prirodnog plina zajedno. Uz triput više stranih studenata koji studiraju u SAD-u nego Amerikanaca koji studiraju u inozemstvu, američki sektor visokog obrazovanja pridonio je neto suficitu od oko 34 milijarde dolara na tekućem računu platne bilance SAD-a u 2017. godini.

Činjenica da strani studenti pohađaju američka sveučilišta donosi brojne prednosti. Prije svega, ti studenti obično plaćaju pune iznose školarina (osobito na preddiplomskoj razini), što omogućava sveučilištima raspodjelu većih iznosa financijske pomoći potrebitim Amerikancima. Na diplomskoj razini, više od pola upisanih u programe računalne znanosti i inženjerske programe rođeni su u inozemstvu i mogli bi ostati raditi u SAD-u. Bez njih bi američke visokotehnološke kompanije mogle biti suočene s još većim nedostatkom talenta nego što je to trenutačno već slučaj.

Do 2016. godine broj stranih studenata koji su studirali u SAD-u bio je u porastu, ali je tada pao za oko 3 posto u 2016. godini te za 6,6 posto u 2017. Početna izvješća nagoviještaju da je pao za dodatnih 7 posto u 2018. godini. Dio tog pada vjerojatno je uzrokovan činjenicom da su ostale zemlje prepoznale koliko je važno biti domaćinom najkvalitetnijih sveučilišta te stoga ulažu više napora u privlačenje stranih studenata i zadržavanje vlastitih. Međutim, još je jedan važan čimbenik administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon Trumpove inauguracije, dobivanje studentske vize otežano je, dok strani studenti koji su već upisani na američka sveučilišta moraju brinuti hoće li moći putovati u svoju matičnu zemlju i vratiti se iz nje. Negostoljubivo ozračje odvraća sve više vrhunskih studenata od odabira pohađanja visokog obrazovanja u SAD-u. Sigurno je da postoje problemi i unutar samog američkog sektora visokog obrazovanja.

Prigovori o rastu školarina i troškova obrazovanja, primjerice, gomilaju se već godinama. Ipak, često se zaboravlja da je znanje stečeno na vodećim sveučilištima također postalo vrijednije, osobito u područjima kao što je biokemija, računalna znanost i studij zaštite okoliša. Čak i u ostalim područjima, inovacije kao što su velike količine podataka uvelike su produbile naše razumijevanje i proširile područje praktične primjene u područjima kao što je poslovanje, medicina i javna politika.

Prema studiji koju je provelo 13 američkih koledža i sveučilišta unutar Boston Consulting Grupe, na usklađenost s propisima otpada od 3 do 11 posto operativnih troškova visokoobrazovnih institucija, iz čega su izuzeti troškovi za bolničke usluge. Nadalje, pojavom novih najsuvremenijih područja i visokoplaćenih prilika u privatnom sektoru, troškovi privlačenja i zadržavanja fakultetskog osoblja također su porasli. 

■  TROŠE NA FINANCIJSKU POMOĆ  ■  

Kao djelomično rješenje, koledži i sveučilišta povisili su financijsku pomoć kako bi kompenzirali „istaknute službene cijene” (punu cijenu školarina) za više studenata. Naime, neka sveučilišta sada troše čak pola vlastitog proračuna na financijsku pomoć. No, s druge strane, što je više stranih studenata koji plaćaju punu školarinu, to će manje biti opterećenje. Sa svim svojim prigovorima o američkom trgovinskom deficitu, Trump sam sebi stvara probleme naredbom vlastitoj administraciji da postroži postupke za izdavanje viza, čime smanjuje izvoz američkih usluga visokog obrazovanja te šteti samom visokom obrazovanju.

Dok ostale zemlje pokušavaju osnažiti vlastita sveučilišta, Sjedinjene Američke Države trebale bi uložiti više napora u privlačenje stranih studenata. To im ne bi donijelo nikakve troškove, a privuklo bi talente potrebne njihovu gospodarstvu i učinilo visoko obrazovanje cjenovno prihvatljivijim za više Amerikanaca. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine |  Prema Project Syndicate ]

Vezani članci
Školski portal: Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Velik je ovo uspjeh ne samo za Patrika nego i za Hrvatsku, a…

Školski portal: Ivan VOJVODIĆ, Bernard INKRET i Noel LAKIĆ kući se vraćaju s brončanim medaljama

Ivan VOJVODIĆ, Bernard INKRET i Noel LAKIĆ kući se vraćaju s brončanim medaljama

U ukupnom poretku Hrvatska je zauzela 42. mjesto. Naši učenici…

Školski portal: Previše je digitalizacije i modernih tehnologija

Previše je digitalizacije i modernih tehnologija

Tina Čatlaić, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, zapažena ovoga…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Velik je ovo uspjeh ne samo za Patrika nego…

Školski portal: Dječja klapa Baliniera osvojila prvo mjesto na festivalu u Parizu

Dječja klapa Baliniera osvojila prvo mjesto na festivalu u Parizu

Inače, Međunarodni festival „Etoiles de Paris”…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…