Iz školskog svijeta
NIKAD NIJE KASNO
Brazil mijenja obrazovni sustav
objavljeno: 24. travnja 2019.

… uoči inauguracije na mjesto predsjednika Vlade Brazila. Ideološka reforma koju namjerava provesti nova brazilska vlada počinje uklanjanjem ostavštine Paula Freirea, brazilskog pedagoga i jednog od najvažnijih teoretičara obrazovanja. Bolsonaro i konzervativci na vlasti Freirea smatraju razlogom zbog kojeg se đaci pretvaraju u političke militante te prijetnjom tradicionalnim vrijednostima kao što su obitelj i crkva.

Na njegovo mjesto namjeravaju dovesti nekoga tko se oslanja na djela filozofa Olava de Carvalha koji živi u SAD-u i koji je poznat po antiglobalističkim i antisocijalističkim stavovima. Ideja je smanjiti ulogu države u sustavu obrazovanja, a povećati ulogu privatnih i vjerskih škola.

Claudia COSTIN, ravnateljica Centra za usavršavanje i inovaciju obrazovne politike, smatra da se vlada treba pozabaviti pitanjima obrazovanja i plaća nastavničkoga kadra, da državni ispit učini težim te da ujedini plan i program za sve škole diljem zemlje.

Naime, na PISA ljestvici iz 2015. godine Brazil je bio na 63. mjestu od 72 zemlje i, prema podatcima OECD-a, u njemu je jedan od najvećih postotaka odraslog stanovništva bez srednjoškolskog obrazovanja. Škole su preopterećene, nastavničke plaće male, a školske zgrade u mnogim slučajevima u lošem stanju. Više od 5800 škola 2017. nije imalo vodu, pet ih je tisuća bilo bez električne energije, a 8400 bez kanalizacije, stoji u podatcima koje je objavila brazilska vlada. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Associated Press ]