Jučer-danas-sutra
LONDONSKI THE INDEPENDENT KAŽE: UPOTREBU TEHNOLOGIJE TREBALO BI OGRANIČITI
Britanskoj vladi treba hrabrost da spriječi širenje štetnog utjecaja tehnologije
objavljeno: 23. travnja 2019.

Društvene mreže i ekrani danas su sveprisutni. Mnogi su zabrinuti zbog količine vremena koje naša djeca, ali i mi, provode na digitalnim uređajima. Nedavno je budući otac Princ Harry izjavio kako „društvene mreže izazivaju veću ovisnost od droge i alkohola, iako su opasniji, jer se smatraju normalnim uz njih nisu vezana nikakva ograničenja”.

Zabrinutost se ne odnosi samo na osobnu upotrebu. Mnoge škole i tvrtke nude digitalni sadržaj, čak se koriste i elementima videoigre poput skupljanja bodova i natjecanja s kolegama kako bi se postigla veća učinkovitost.

Nedostatak je takvog stila života, koji podrazumijeva stalnu uključenost u digitalni svijet, što je vrlo teško isključiti se. Mnogi su od nas u riziku od „digitalnog izgaranja” i pod stalnim stresom uzrokovanim pretjeranom upotrebom ekrana.

Vlade diljem svijeta trenutačno prikupljaju dokaze o utjecaju tehnologije na djecu.

Već nam je poznato da postoji veza između upotrebe tehnologije i smanjene koncentracije, slabijeg akademskog uspjeha, zaostatka u razvoju, povećane usamljenosti djece, većeg stresa, simptoma depresije u tinejdžera kao i povećanoga krvnog tlaka i rizika od dijabetesa.

KADA DJELOVATI?

Je li potrebno čekati nepobitne znanstvene dokaze kako bismo djelovali? Iz zdravstvenoga gledišta, odgovor je, odlučno – ne.

Iako zdravstvena politika temeljena na izravnim dokazima ostaje zlatni standard, već sada imamo dovoljno informacija da znamo kako je poduzimanje preventivnih mjera nužno. U pitanju je javno zdravlje, sigurnost i dobrobit.

Korporacije se koriste razrađenim strategijama kako bi nas držale prikovanima za ekran. Oslanjajući se na moždani mehanizam nagrađivanja, ovladali su vještinama kako potaknuti ljude da neprestano „klikaju”, „skrolaju” i „lajkaju” te time postaju potencijalni ovisnici.

KORAK DALJE

YouTube se, primjerice, opisuje kao „veliki radikalizator” zbog načina na koji njegov algoritam preporuka upućuje ljude na sve ekstremniji sadržaj. Algoritam je naučio da ljude privlači nešto ekstremniji sadržaj od onoga koji su počeli pretraživati. Svi tražimo tu dozu dopamina i nadamo se da će nam je donijeti gledanje sljedećeg videozapisa. To bi se moglo riješiti reguliranjem sustava preporuka i onemogućavanjem funkcije „auto play”.

Tehnologija se također primjenjuje na štetu radnika, gdje pristup s elementima igre poput ciljeva i brojenja koraka imaju za svrhu povećanje razine produktivnosti. Primjer je ovakve strategije funkcioniranje skladišta tvrtke Amazon. Ovo treba biti regulirano zakonima o zapošljavanju i ljudskim pravima.

Još je veći problem način na koji se skupljaju statistike o našem ponašanju online i upotrebljavaju protiv nas. Znamo da Google, Amazon, Facebook i drugi tehnološki giganti skupljaju podatke i koriste se njima za ciljanje određene skupine ljudi i poticanje određene vrste ponašanja ili reakcija.

Za „nadzorni kapitalizam” i poslovi model interneta nema lakih rješenja. Potrebna nam je Vladina hrabrost da stavi pod kontrolu tu tehnološku neumjerenost i spriječi širenje njezina štetnog utjecaja. Naravno da će se digitalne tvrtke ponašati kao i njihovi industrijski prethodnici. Koristit će se lobiranjem kako bi utjecali na zakonodavstvo i time očuvali zaradu. Ali iznimno je važno da političari zdravlju počnu davati prednost pred zaradom.

PROBLEM ZA VLADU

Srećom, nekoliko je svjetskih vlada već izrazilo želju za „većom sigurnošću na internetu”. Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva prednjači u tome svojim nedavnim prijedlogom pravila, prema kojem će čelnici društvenih mreža biti zakonski odgovorni za štetu koju izazove njihova platforma. To bi bio veliki korak u pravome smjeru.

Moguće je također ograničiti upotrebu osobnih podataka kojima se koriste za prodaju proizvoda i način na koji se predstavljaju oglasi, omogućujući korisniku veću kontrolu nad onime što vidi. Povratak kontekstualnom oglašavanju, gdje korisnik vidi samo sadržaj vezan za pojmove koje je pretraživao, bio bi također važan korak.

  • Tehnološki divovi trebali bi podlijeći pravilu kojem su izloženi duhanska industrija, proizvođači hrane i lijekova.
  • Iako je tehnologija dio naših života, način na koji je razumijemo i upravljamo njome mora biti u interesu javnog zdravlja.

………………

NAPOMENA