Školstvo u medijima
IGRANJE IGRICA DO KASNO U NOĆ TEŠKO ĆE PROIZVESTI BISTRU I CJELOVITU OSOBU
Ako su djeca budućnost, onda ona nije previše blistava
objavljeno: 2. svibnja 2019.

Iako su im na raspolaganju prednosti najnovije tehnologije i najnapredniji alati za istraživanje, oni se ponašaju kao da nemaju pojma ni o čemu. Vjerojatno i nemaju. A kako bi i imali? Igranje igrica do kasno u noć ili pred polazak u školu teško će proizvesti bistru i cjelovitu osobu.

Recite im da navedu nekog političara, vjerojatno će spomenuti Trumpa. Jer se njegov zao glas proteže i izvan politike. Ne znaju izraziti politički stav ni o čemu. Pitajte ih pak što su Kardashiani jeli za doručak i briljirat će.

Mladi su danas potpuno otuđeni od svijeta i njegovih problema. Dogodi li se ekološka kriza, oni je uopće nisu svjesni, vjerojatno jer to nije dovoljno „seksi” niti to promiču popularne zvijezde i idoli. A ne možete vjerovati koliku samo količinu hrane i raznih pakiranja svakodnevno ostavljaju posvuda…

I prije nego što netko izrazi zabrinutost za moju sposobnost upravljanja učionicom, dopustite mi da kažem kako se ovdje ne radi o nepoštovanju prema meni. Zašto bi oni skupljali za sobom kad škola ima čistačicu čiji je to posao? Razmislite o tome. Ima smisla.

Na pamet vam, naravno, pada siromaštvo, ali o tome ne možete previše naučiti iz priča ljudi čije profile pratimo na Instagramu ili Facebooku i stoga nemamo mišljenje o tome koliko je šokantno baciti netaknuti zapakirani ručak u smeće.

Nekad je reći „hvala” bilo društvena norma, to se izgovaralo bez razmišljanja. Pri izlasku iz trgovine zahvaljujemo blagajniku, iako je on plaćen za ono što radi.

Je li previše tražiti od njih da izraze zahvalnost? Možda. Ali nešto sigurno nije u redu kad sve više adolescenata ne uspostavlja kontakt očima ili ne može uputiti jednostavan pozdrav. Ali zato u „lajkanju” i „tvitanju” ne zaostaju.

„Kvarenje duha” u današnje vrijeme počinje već prelaskom u više razrede osnovne škole. To objašnjava zašto djevojke izlaze iz kuće oskudno odjevene s onolikim samopouzdanjem. Doduše, ne objašnjava zašto im roditelji to dopuštaju, ali to je već druga priča.

Prošle je godine 13. kolovoza jedan mladić stavio mačića na vruću tavu, a njegov je prijatelj sve to snimao. Nakon toga su mačića bacali i dodavali se njime kao da je nogometna lopta.

Mladima, naravno, uvijek treba dati priliku. Samo kažem da sam zabrinuta.

………………

NAPOMENA

  • IRSKA: Irish Times – dnevne novine pokrenute 1859 godine.

  • irishtimes.com