MOJA TAJNA ODGOJA USPJEŠNE DJECE

Kako sam odgojila dvije direktorice i liječnicu

petak, 3. svibnja 2019.

Svi želimo da naša djeca budu sretna, sposobna i strastvena. To je ono što sam osjetila kada je rođena moja prva kći, ali i kasnije, kad su rođene njezine dvije sestre. To je ujedno ista želja koja ujedinjuje ljude različitih kultura i zemalja.

Kako sam odgojila dvije direktorice i liječnicu

Ono što svi roditelji žele znati jest kako pomoći svojoj djeci da žive dobre živote – da ujedno budu sretna i uspješna te da se koriste svojim talentima kako bi svijet učinili boljim mjestom.

Međutim, čini se da nitko zapravo nema neki konačni odgovor. Stručnjaci za roditeljstvo i odgoj usredotočeni su na važne aspekte odgoja poput spavanja, prehrane, povezivanja s djecom ili discipliniranja, ali savjeti koje nude uglavnom su „preuski” i zapovjedni.

Ono što zaista trebamo nisu samo ograničene informacije u vezi s odgojem i prehranom naše djece, koliko god to bilo važno. Više od ičega trebamo znati kako djeci usaditi vrijednosti i vještine koje su im potrebne da bi uspjeli u životu. Također se moramo suočiti s golemim kulturološkim promjenama koje se događaju posljednjih godina – pogotovo s tehnološkim promjenama i načinom na koji te promjene utječu na odgoj.

Kako će naša djeca uspjeti u dobu robota i umjetne inteligencije?

Roditelji i učitelji često me pitaju za savjet, tj. za strategije kojima sam se koristila pri odgoju vlastite djece i koje bi oni mogli primijeniti na svoju djecu. Također ih zanima kako sam izbjegla pretjeranu uporabu discipline i umjesto toga pronašla način da svojim učenicima budem vođa. Bez namjere, pokrenula sam raspravu o tome kako bismo trebali odgajati svoju djecu i kako obrazovanje učiniti važnim i korisnim. Ono što nudim i što je toliko ljudi diljem svijeta prepoznalo jest rješenje za probleme odgoja i poučavanja, način na koji se možemo boriti protiv tjeskobe, disciplinarnih problema, borbi za vlast, vršnjačkog pritiska i straha od tehnologije koji bi mogao pomutiti naše rasuđivanje i naštetiti našoj djeci.

 U SVOM ISKUSTVU KAO MAJKA, BAKA I EDUKATORICA, PREPOZNALA SAM PET OSNOVNIH VRIJEDNOSTI KOJE NAM POMAŽU DA POSTANEMO SPOSOBNI, USPJEŠNI LJUDI.

POVJERENJE

Cijeli je svijet u krizi povjerenja. Roditelji se boje, a zbog toga se i naša djeca boje – da budu ono što jesu, da riskiraju, ustanu protiv nepravde. Povjerenje mora početi od nas. Tek kada smo sigurni u izbore koje donosimo kao roditelji, možemo vjerovati i svojoj djeci da naprave važne i nužne korake prema opunomoćenju i samostalnosti.

POŠTOVANJE

Najosnovnije poštovanje koje možemo pokazati svojoj djeci jest poštovanje prema njihovoj autonomiji i individualnosti. Svako dijete ima dar, to je dar svijetu, a naša je odgovornost kao roditelja da njegujemo taj dar, što god on bio. To je upravo suprotno od toga da djeci kažemo tko moraju biti, koje zanimanje da odaberu, kako bi njihov život trebao izgledati: moramo ih podržati dok pokušavaju prepoznati i slijediti vlastite ciljeve.

SAMOSTALNOST

Samostalnost se oslanja na temelje koji osiguravaju povjerenje i poštovanje. Djeca koja uče o samokontroli i odgovornosti u ranoj životnoj dobi mnogo su bolje opremljena za suočavanje sa životnim izazovima te također imaju vještine za inovaciju i kreativno razmišljanje. Zaista samostalna djeca sposobna su za nošenje s različitosti, preprekama i dosadom – neizbježnim aspektima životima. Ona se osjećaju kao da imaju kontrolu čak i kada su stvari oko njih kaotične.

SURADNJA

Suradnja podrazumijeva da radimo zajedno kao obitelj, bilo to u učionici ili na radnome mjestu.  Za roditelje to znači poticati djecu da pridonesu raspravama, odlukama te čak i disciplini. U 20. stoljeću, kad je jedna od najvažnijih vještina bila kako slijediti pravila, roditelji su imali potpunu kontrolu. U 21. stoljeću naređivanje više ne djeluje. Ne bismo trebali govoriti svojoj djeci što da rade, već moramo tražiti od njih da pridonesu svojim idejama i raditi zajedno na pronalasku rješenja.

LJUBAZNOST

Neobično je, ali istinito da smo prema svojima najbližima obično manje ljubazni i obzirni nego prema potpunim strancima. Roditelji vole svoju djecu, ali su toliko bliski s njima da često osnovnu ljubaznost uzimaju zdravo za gotovo i ne oblikuju uvijek ljubaznost kao opću normu ponašanja. Prava ljubaznost uključuje zahvalnost i opraštanje, pomaganje drugima i svjesnost o svijetu izvan sebe. Važno je da svojoj djeci pokažemo da je najuzbudljivija i najisplativija stvar koju možemo napraviti to da život druge osobe učinimo boljim.

Svrha je ovih vrijednosti stvaranje samoodgovornosti u samoodgovornom svijetu. To je ono na čemu moramo raditi kao roditelji, učitelji i poslodavci – a ne samo odgajati djecu ili upravljati učionicama i sobama za sastanke, već izgraditi temelje budućnosti ljudskog roda. Razvijamo ljudsku svijest i radimo to brže nego ikada prije. Vi ste roditelj kojeg vaše dijete treba, a s vašim povjerenjem i poštovanjem ono će postati upravo osoba kakva i treba biti.

…………......

NAPOMENA

  • SAD: Time je tjedni američki časopis koji obuhvaća teme o svjetskoj politici, znanosti i društvu kao i važne događaje iz povijesti. Time se smatra jednim od najutjecajnijih časopisa današnjice.
  • Izvor: time.com

  • Esther WOJCICKI autorica je knjige „Kako odgojiti uspješnu djecu: Jednostavne lekcije za radikalne rezultate”  [https://www.amazon.com/How-Raise-Successful-People-Lessons/dp/1328974863]
Vezani članci
Školski portal: Ovako će vas djeca poštovati cijeli život!

Ovako će vas djeca poštovati cijeli život!

U knjizi „The Tibetan Art of Parenting: From Before Conception…

Školski portal: Tehnike koje potiču na razmišljanje i djelovanje

Tehnike koje potiču na razmišljanje i djelovanje

U tekstu možete pronaći 10 strategija koje bi vam mogle…

Školski portal: Zašto je poučavanje mnogo više od težnje za savršenom lekcijom

Zašto je poučavanje mnogo više od težnje za savršenom lekcijom

– ovog ju je puta ocijenio „izvanrednom”, prethodni put „dobrom”,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Tehnike koje potiču na razmišljanje i djelovanje

Tehnike koje potiču na razmišljanje i djelovanje

U tekstu možete pronaći 10 strategija…

Školski portal: Ideje, inspiracije i savjeti učiteljima

Ideje, inspiracije i savjeti učiteljima

U tekstu možete pronaći naše najdraže…

Školski portal: U razredu

U razredu

... što je učionica izgubila onu…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…