Iz školskog svijeta
SVE TREBA ZNATI
Oxford će istraživati vlastitu ulogu u kolonijalizmu
objavljeno: 9. svibnja 2019.

Radit će uz pomoć Williama Whytea, profesora društvene i arhitektonske povijesti, odnosno potpredsjednika koledža. Namjera je ispitati doprinos u stvaranju i održavanju britanskoga kolonijalnog imperija putem masovne podrške i dekolonizacije vlastite imperijalističke prošlosti.

Potreba da se dekolonizira sveučilište odnosno da se promisli utjecaj institucionalnog sudjelovanja u imperijalističkim projektima prošlosti danas je svjetska praksa kojom se ni Cambridge ni Oxford nisu ozbiljno pozabavili. Drugim riječima, nijedan od ova dva velika sveučilišta nikad nije proveo istraživanje o vlastitoj ulozi u kolonizaciji.

U službenoj izjavi piše da je namjera istražiti povezanost između koledža i kolonijalizma, otkriti tko su donatori i bivši studenti koji su služili britanskom imperiju. U obzir će se uzeti spomenici, predmeti, fotografije i građevine koje imaju veze s kolonijalnom prošlošću.

– Iako, za razliku od američkih sveučilišta, ne smatramo da su oksfordski koledži posjedovali robove, mislimo da je nekoliko njih nedvojbeno imalo koristi od darežljivosti ljudi koji jesu posjedovali robove. Mnogi eksponati u sveučilišnim muzejima stečeni su pljačkom. Oxford je pomogao u obrazovanju kolonijalnih administratora, misionara, apologeta, ali i kritičara imperijalizma, kao i vođa i stvaratelja novih i nezavisnih država – stoji u izjavi. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema The Guardian ]