Školstvo u medijima
JASNO JE, JER I SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA KAŽE:
Djeci mlađoj od pet godina ograničite vrijeme pred ekranima
objavljeno: 8. svibnja 2019.

… za aktivnu igru, kažu nove smjernice koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

„Postizanje zdravlja za sve podrazumijeva da moramo raditi što je najbolje za zdravlje već na početku naših života” – rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros ADHANOM GHEBREYESUS. „Rano djetinjstvo razdoblje je brzog razvoja i vrijeme kad u obitelji možemo usvojiti drukčije obrasce načina života radi boljeg zdravlja.”

Nove smjernice o fizičkoj aktivnosti, sjedilačkom ponašanju i spavanju za djecu mlađu od pet godina razvio je panel stručnjaka unutar Svjetske zdravstvene organizacije. Oni su procijenili učinke neodgovarajućeg sna na mladu djecu i vrijeme provedeno pred ekranima ili u sjedećem položaju, odnosno u kolicima i sjedalicama. Istraživači su također pregledali dokaze o koristima povećane fizičke aktivnosti.

„Poboljšanje fizičke aktivnosti, smanjenje vremena u sjedećem položaju i osiguravanje kvalitetnog sna kod male djece može poboljšati njihovo fizičko i mentalno zdravlje, blagostanje te pomoći spriječiti pretilost i bolesti povezane s njome kasnije u životu”, kaže dr. Fiona BULL, voditeljica programa za nadzor i prevenciju nezaraznih bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Sadašnje preporuke za fizičku aktivnost uzrok su više od pet milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine među svim dobnim skupinama. Trenutačno više od 23 posto odraslih i 80 posto adolescenata nije dovoljno fizički aktivno. Ako su zdrave fizičke aktivnosti, oblici sjedilačkog ponašanja i navike spavanja utemeljene u ranoj životnoj dobi, to pomaže oblikovati navike kroz djetinjstvo, adolescenciju i odraslu dob.

„Ono što zaista moramo napraviti jest djeci vratiti igru” – kaže dr. Juana WILLUMSEN. „Vrijeme za sjedenje moramo pretvoriti u vrijeme za igru, a istodobno zaštititi kvalitetan san.”

Ključan je obrazac cjelodnevne aktivnosti: potrebno je zamijeniti produženo vrijeme u sjedećem položaju provedeno pred ekranom s više aktivne igre, a istodobno se pobrinuti da mala djeca dobivaju dovoljno kvalitetnog sna. Kvalitetno sjedilačko vrijeme provedeno u interaktivnim aktivnostima bez ekrana, ali s roditeljem ili skrbnikom, poput čitanja, pričanja priča, pjevanja i slaganja slagalica, vrlo je važno za djetetov razvoj.

Važne veze između fizičke aktivnosti, sjedilačkog ponašanja i odgovarajućeg vremena za spavanje te njihov utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje te blagostanje prepoznala je i Komisija za sprečavanje pretilosti u ranom djetinjstvu, koja je ponudila jasne smjernice.

Primjenjivanje tih preporuka tijekom prvih pet godina djetetova života pridonijet će motoričkom i kognitivnom razvoju djece i njihovu cjeloživotnom zdravlju. 

NEKE PREPORUKE:

Djeca mlađa od godine dana trebala bi:

  • biti fizički aktivna nekoliko puta na dan, pogotovo kroz interaktivne igre na podu – što više, to bolje. Za djecu koja još nisu pokretna ovo uključuje barem 30 minuta u ležećem položaju (na trbuhu) tijekom cijelog dana dok je dijete budno
  • ne biti u ograničenom položaju dulje od jedan sat dnevno u kontinuitetu (npr. kolica, sjedalice, visoki stolci ili nošeni na rukama). Vrijeme pred ekranom nije preporučeno. Tijekom vremena u sjedećem položaju preporučuje se čitanje i pričanje priča
  • spavati od 14 do 17 sati (za bebe od rođenja do tri mjeseca) ili od 12 do 16 sati (za bebe od četiri mjeseca do godine dana).

Djeca u dobi od jedne do dvije godine trebala bi:

  • provesti barem 180 minuta dnevno u nizu fizičkih aktivnosti bilo kojeg intenziteta, uključujući umjerenu do energičnu fizičku aktivnost – što više, to bolje
  • ne biti ograničena više od jedan sat u kontinuitetu (npr. kolica, sjedalice, visoki stolci ili nošena na rukama) odnosno sjediti u duljim razdobljima. Za djecu od godine dana vrijeme provedeno pred ekranima se ne preporučuje, a za djecu u dobi od dvije godine ne bi trebalo biti dulje od jednog sata – što manje, to bolje. Potiče se pak sjedilačko vrijeme provedeno na čitanje i pričanje priča
  • Imati od 11 do 14 sati kvalitetnog sna, uz redovito vrijeme za buđenje i odlazak na spavanje.

Djeca u dobi od tri do četiri godine trebala bi:

  • provesti barem 180 minuta dnevno u nizu fizičkih aktivnosti bilo kojeg intenziteta, od čega barem 60 minuta u umjerenoj do energičnoj fizičkoj aktivnosti – što više, to bolje
  • ne biti ograničena više od jedan sat u kontinuitetu (npr. kolica i sjedalice) ili sjediti u duljim razdobljima. Sjedilačko vrijeme ne bi trebalo biti dulje od jednog sata – što manje, to bolje. U to se vrijeme potiče čitanje i pričanje priča
  • imati od 10 do 14 sati kvalitetnog sna, uz redovito vrijeme za buđenje i odlazak na spavanje.

………………

 NAPOMENA

  • SAD: Technology Networks Group međunarodno je priznati izdavač koji nudi pristup najnovijim vijestima iz svijeta znanstvenih istraživanja i proizvoda.
  • Izvor: technologynetworks.com