Iz školskog svijeta
SJEVERNA KAROLINA: SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA HUNT
Robot u ulozi knjižničara
objavljeno: 13. svibnja 2019.

… cijeloga sveučilišta, knjižnica skraćena naziva Hunt tehnološka je inovacija te se smatra jednom od najboljih arhitektonskih rješenja knjižnice, a njezinim knjižničnim fondom upravlja – robot.

KnjigoBot (bookBot) sustav je automatizirane knjižne pohrane i posudbe kojim se knjižnica ponajprije koristi umjesto knjižničara. Postupak posudbe građe fonda od gotovo dva milijuna knjiga obavlja se na načelu ispunjavanja mrežne prijavnice koju robot – od milja prozvan Jona kojemu korisnici nemaju izravan pristup – očitava, razvrstava te uzima iz više od 18 000 kutija. Taj postupak koji traje samo pet minuta svi zainteresirani mogu promatrati kroz stakleni zid na prvom katu knjižnice. Uzornu primjeru razvoja tehnologije u knjižnici svjedoče i različite prostorije namijenjene za medijsku uporabu, studio za snimanje, laboratorij namijenjen ponajprije za računalne igre te studio za 3D ispis.

Prema riječima arhitekata norveškoga studija Snøhetta, zgrada knjižnice stvorena je iz potrebe za proširenjem postojećih kapaciteta sveučilišta koji slavi tehnološke i programske inovacije te svojim dizajnom i uporabom većinski recikliranih i prenamijenjenih materijala odražava poslanje ekološke održivosti savezne države Sjeverne Karoline. Projekt izradbe zgrade bio je pogođen svjetskom financijskom krizom tijekom 2007. i 2008. godine, no uvođenjem automatiziranih procesa u prostor knjižnice arhitekti su uspjeli u ostvarenju manje zgrade koja nije ugrozila ulogu Hunta kao središnje zgrade mreže znanstvenih knjižnica koja djeluje između četiriju sveučilišta te savezne države.

Iako je knjigoBot temeljito promijenio ulogu knjižničara, u Huntu i dalje djeluju kao akademski stručnjaci pri izradbi projekata i pomoći u učenju, a na tragu je to svjetskoga trenda u redefiniranju uloge knjižnica.

Tako je, na primjer, Dokk1, najveća skandinavska narodna knjižnica otvorena u Danskoj 2015. godine, uvela tehnološke inovacije poput umjetničkih instalacija, učionica, izvedbenih prostora i igrališta te je proglašena Narodnom knjižnicom 2016. godine prema izboru Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova, dok je Aleksandrijska knjižnica svojemu poslanju moderne knjižnice pripisala izgradnju planetarija. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema ILoveLibraries ]