Školstvo u medijima
BEZ GLEDANJA NA KALENDAR
Kako učitelji znaju da se bliži kraj godine
objavljeno: 15. svibnja 2019.

Postoje različita obilježja po kojima se prepoznaje kraj školske godine bez gledanja na kalendar.

 VAŠI SU UČENICI ZABORAVILI KAKO SLIJEDITI BILO KAKVE UPUTE

Sjećate se svih onih pravila i postupaka koje ste uspostavili još u rujnu? Kao da su nekom čarolijom iščezli iz učeničkih glava.

Zašto bacaju stvari po učionici? Zašto vrišteći ulaze u moju učionicu?

Znam da je proljeće, ali pravila koja su važila proteklih 130 dana još su na snazi.

 DOSTIGLI STE RAZINU UMORA ZA KOJU NISTE ZNALI DA POSTOJI

Vreće ispod vaših očiju već imaju vlastite vreće. Ujutro mislimo samo na kavu, a ne sjećamo se jesmo li stavili dezodorans nakon tuširanja.

Pecivo iz obližnje pekarnice i koka-kola iz aparata. Ručak za pobjednike! To je jedino što mogu smisliti za ručak, jer moj umorni mozak nije više u stanju pripremati ručak za sutra večer prije. Ustajali ugljikohidrati sasvim su u redu.

 GUBITE STRPLJENJE

Ako me netko i samo ružno pogleda, odmah ću mu smanjiti ocjenu. I ne prilazite mi, dragi učenici, ne zahtijevajte i ne zanovijetajte, jer bih mogla potpuno izgubiti kontrolu.

 SVRHA UČENJA „ODLETJELA JE KROZ PROZOR”

Sjećate li se listopada, kad smo imali neke lijepe kreativne planove lekcija i neke dobro usklađene ciljeve učenja? Ti su dani prošlost. Naš je novi cilj izdržati do podneva, da smo svi na broju i koliko-toliko pod kontrolom.

 VAŠ IZGLED PODSJEĆA NA SITUACIJU „PRIJE” IZ TV EMISIJA O PROMJENI IZGLEDA

Nema više slatkog i uglađenog učitelja. Imam akne na licu, suhu kosu, neusklađenu odjeću. Ponosna sam kad nađem vremena okupati se i promijeniti hlače.

 POČINJETE MAŠTATI O TOME ŠTO ĆETE RADITI NA LJETNIM PRAZNICIMA

Spavati! Pročitati knjigu koja nije za trećaše. Naša mašta divlja na spomen ljetnih praznika i mogućnosti koje stoje pred nama kad se iz „živih mrtvaca” ponovno pretvorimo u ljudska bića.

 SVE ČEŠĆE DRŽITE MOTIVACIJSKE GOVORE SAMI SEBI

Možeš ti to! Ti si snažan, predivan učitelj koji je sposoban preživjeti još jedan dan u rovu!

 POSTAJETE SENTIMENTALNI

Prolazi još jedna školska godina i još jedan razred vaših učenika odlazi. Proživjeli ste još jednu godinu za pamćenje s pripadnicima nove generacije. Ukrali su vaš zdrav razum, ali i vaše srce.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi uz ovo zanimanje.
  • Izvor: boredteachers.com
  • Photo by elizabeth lies on Unsplash