Jučer-danas-sutra
JA TAKO MISLIM
Mogu li vrtićanci promijeniti svijet?
objavljeno: 16. svibnja 2019.

U vrtićima njegujemo zdrav i proaktivan odnos prema okolišu. Da, djeca mogu biti mali čuvari prirode od najranije dobi. Vršnjačko učenje i učenje kroz akciju najbolji je način usvajanja novih znanja i navika.

Radoznalost, istraživački i stvaralački poriv saveznici su u ostvarenju zadaća ekološkog odgoja u vrtićima.

Počeli smo od najjednostavnijih aktivnosti razvrstavanja otpada u spremnike. Djeca doista brzo i lako uče.

 

Napisala Mirjana ŠERBINEK-KOTUR, mag. paed., mentor | Dječji vrtić „Tratinčica”, Zagreb

………………………

Najbolji korektiv su vršnjaci koji upozoravaju prijatelja na ispravan način odlaganja u spremnike. Zna biti i smiješnih situacija kada prime drugo dijete za ruku i vode ga do ekootoka.

Razvijanje ekološke svijesti počinje u vrtiću, a ogleda se u zajedničkom djelovanju na roditelje koji su iznimno ponosni kad im djeca iskreno i zanosno prenose stečena znanja.

Čak i roditelji koji nemaju naviku sortirati otpad ili se neodgovorno ponašaju prema okolišu pokleknu pred upornošću svoje djece koja ih ispravljaju.

 Dječja odlučnost i uvjerenje u ispravnost očuvanja prirode razoružat će sve one koji katkad „zgriješe” i neodgovorno se ponašaju.

Predškolska su djeca senzibilizirana za brigu o okolišu. Svojim djelovanjem i naoko malim koracima doprinose čišćem okolišu, recikliraju od najranije dobi i te im navike ostaju usađene za cijeli život.

Uvažavajući Konvenciju o pravima djeteta kontinuirano provodimo u život skupinu prava sudjelovanja koja uključuju one članke koji osiguravaju djetetu sudjelovanje u svojem okružju.

U suradnji s obližnjom osnovnom školom svakih se nekoliko godina uključujemo u zajedničke akcije: nekad je to skupljanje plastičnih čepova za oboljele od limfoma u sklopu humanitarne akcije, drugi put je to ekoskup i mimohod naseljem čija je svrha osvijestiti građane o važnosti očuvanja okoliša.

Djelovanje u zajednici zbližava nas i jača. Naši vrtićanci sve stečene ekološke navike njegovat će i tijekom školovanja.

Poput plimnog vala proširio se globalni pokret učenika koji je inicirala mlada Šveđanka Greta Thunberg. Dosad su se učenici iz 128 zemalja priključili pokretu za spas planeta.

Naši srednjoškolci okupili su se 15. ožujka u Zagrebu na prosvjedu protiv uništavanja i zagađivanja planeta pod motom „Global Climate Strike For Future”. Mnogi od njih pohađali su vrtiće gdje su zasijane klice brige za okoliš.

Djeca i mladi imaju snagu, viziju i potrebu mijenjati svijet i potaknuti političare (sve nas) na hitno rješavanje klimatskih promjena. I na kraju ću nas sve podsjetiti na krilaticu Roberta Fulghuma: „Sve što znam, naučio sam još u vrtiću.” [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Mirjana ŠERBINEK-KOTUR, mag. paed., mentor | Dječji vrtić „Tratinčica”, Zagreb ]