Školstvo u medijima
MINISTAR MORNAR
Ne postoji razlog da reformu obrazovanja zaustavi neka nova vlast
objavljeno: 15. travnja 2015.

U razgovoru za „Večernji list“ na pitanje vjeruje li da će ovaj put započeta reforma biti provedena, ministar ne dvoji:

„Kad bi ovisilo o meni, vjerovao bih, ali ako se tu umiješa politika, a nadam se da neće jer ta stvar je po meni potpuno apolitička, ne znam…“

Na pitanje:

I prije su takvi projekti bili apolitički pa bi ih promjena vlasti zaustavila? – ministar Mornar je nastavio:

„Ako svaka vlada krene ispočetka i ako se budu mijenjale kao što su se dosad mijenjale, onda se bojim da nekakvog napretka neće biti. Ja vjerujem da ćemo s tom reformom toliko uznapredovati do kraja ove godine da ne vidim mogućnost da netko u sljedećoj garnituri ne nastavi.“

U nastavku intervjua ministar Mornar podržava odluku da nastavnici koji će raditi na reformi predmetnih kurikuluma iziđu iz škola na godinu dana, ali isto tako kaže, da bi dopustio – onima, koji to mogu – raditi paralelno, jedan i drugi posao.

Drži da će nastavnici koji poznaju učenike puno bolje izraditi predmetne kurikulume od nekoga iz akademske zajednice.

Objasnio je i svoj put u J. Koreju i istaknuo da je tamo putovao na poziv njihovog ministra obrazovanja, da ga je primio potpredsjednik uprave ‘Samsunga’ što je za ministra jedne zemlje kao što je Hrvatska, čiji je BDP sedam  puta manji od prometa koji ostvari ‘Samsung’, čast.

Istaknuo je, da mu je putovanje platilo ministarstvo obrazovanja i da je apsurdno da netko uopće pomisli da bi se njega moglo potkupiti avionskom kartom i smještajem u hotelu.

Najavio je restukturiranje instituta, iako je podsjetio da je taj projekt još u izradi, spomenuo je mogućnost pripajanja Instituta „Ruđer Bošković“ Zagrebačkom sveučilištu.

Kad bi se to dogodilo, kaže ministar Mornar, Zagrebačko sveučilište bi znatno poraslo na ljestvicama najboljih sveučilišta na svijetu.

Kazao je također da je ministarstvo koje vodi preveliko i da bi ga trebalo razdvojiti na Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo znanosti i tehnologije. Nakon završetka mandata planira se vratiti na svoj fakultet i nema drugih ambicija, posebno ne u politici.

Cijeli intervju pročitajte u Večernjem listu!

[ IZ DRUGIH MEDIJA | Večernji list | razgovor vodila: Irena Kustura ]