Savjeti stručnjaka
MOZAK UČITELJA NALIKUJE ONIM INTERNETSKIM PRETRAŽIVAČIMA S PREVIŠE OTVORENIH KARTICA
Učitelji donose tisuću odluka dnevno i to iscrpljuje
objavljeno: 20. svibnja 2019.

„Znam kako ti je, i ja padam s nogu.”

Bilo bi lijepo sjesti, ali nisam na to mislila kad me je umor pregazio poput vlaka. Nije to fizički umor, to je nešto drugo.

To je onaj trenutak kad vaš mozak prestane procesuirati  informacije. Mentalna blokada koja nastupi kad pokušavate dati dodatno objašnjenje ili odgovoriti na pitanje, ali jednostavno ne možete. Mozak očajnički traži stanku.

Bila sam frustrirana i osjećala sam se krivom. „Zašto ne mogu prevladati ovakvo stanje?”

Razmišljala sam o tome zašto se tako osjećam, a onda mi je sinulo. Učitelji su najveći donositelji odluka. Nisam se mogla sjetiti doba dana kad nisam bila prisiljena donositi odluke.

 • „Možete li mi dati još jedan dan za predaju lektire?”
 • „Trebamo li zvati roditelje?”
 • „Možeš li mi uskočiti na zamjenu?”
 • „Možeš li pomoći u organizaciji priredbe?”
 • „Mogu li odgovarati za višu ocjenu?”
 • „Možeš li učiniti ovo, ocijeniti ono, završiti ili pripomoći s ovime?“

Još su teže unutarnje dvojbe koje nisu izgovorene naglas.

 • „Trebam li je pitati je li dobro?”
 • „Hoću li imati vremena za oboje?”
 • „Ne znam na koji način odgovoriti roditelju.”

Odluke su beskonačne i neumoljive.

Naravno, nisam samo ja u pitanju. Prema istraživanju portala busyteacher.org, prosječni učitelj donese oko tisuću odluka dnevno. Nekima će se to činiti pretjerano, ali sigurna sam da većina učitelja kima glavom u znak slaganja.

Nije teško povjerovati u ovakav rezultat istraživanja ako uzmete u obzir broj učenika za koji je odgovoran jedan učitelj. On je odgovoran za obrazovanje i podršku svakome od njih, uz to upravlja razredom, odgovoran je za administraciju i radi kao kreator sadržaja te povremeni voditelj projekta i turistički vodič.

Nakon svake donesene odluke, osjećamo odgovornost i razmišljamo o njihovoj ispravnosti. Naš mozak nalikuje onim internetskim pretraživačima s previše otvorenih kartica.

Kad kažem da sam umorna, to nije zbog toga što stojim cijeli dan ili zato što sam morala organizirati knjižnicu i stolove ili slične male stvari. Nije zbog toga što ustajem i sjedam cijeli dan i što nisam stigla popiti kavu.

Donošenje odluka katkad me čini umornom, ali znam da u tome ujedno leži i moja snaga. Dok se borim protiv napetosti koju izaziva prekomjerno donošenje odluka, utješit ću se činjenicom da služim kao model dobrog donošenja odluka mladim i povodljivim umovima.

………………

NAPOMENA

 • SAD: Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi uz ovo zanimanje.
 • Izvor: boredteachers.com