Zanimljivosti
OŠ „VLADIMIR NAZOR”, SVETI ILIJA
Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom
objavljeno: 20. svibnja 2019.

…, od kojih svakako vrijedi izdvojiti postavljanje velike kravate na pročelju najstarijeg dijela škole.

– Prilikom obilježavanja Dana kravate, kad svi učenici, učitelji i djelatnici škole dolaze u školu s kravatom, nakon kratkog razgovora došlo se na ideju da se škola ukrasi velikom, lijepom kravatom za 180. obljetnicu – pojasnili su šestaši Josip PLANTAK i Matko CEPANEC kako je nastala ova ideja, dodavši da je velika kravata u hrvatskim bojama na pročelju stare škole postavljena na Veliki četvrtak.

– Kravata izvana označava veliku rijeku ljudi koji su prije nas prolazili ovim školskim hodnicima – istaknula je ravnateljica škole Anđelka RIHTARIĆ.

Na ostvarenju ove ideje najviše je, ističu iz škole, radila učiteljica Jelena KERETIĆ.

– Ona je izradila nacrt, odabrala boje i izmjerila potrebne veličine, a ujedno je s tvrtkom Vis dogovorila izradu kravate. Bilo je potrebno ukupno mjesec dana da naša kravata ugleda svjetlo dana. Kravatu je postavio naš domar Stjepan KOREN uz pomoć dizalice koju je doveo Boris RABUZIN iz Novog Marofa. Mještani i prolaznici bili su jako iznenađeni, ali istodobno oduševljeni takvom idejom, a učenici i učitelji s ponosom promatraju svoju takozvanu gospođu školu s kravatom – napomenuli su Josip i Matko.

Osnovna škola u Svetom Iliji osnovana je 1839. godine i ubraja se među najstarije osnovne škole u Varaždinskoj županiji. Nastava se u početku održavala u župnim zgradama, a školska je zgrada izgrađena 1845. godine, u početku kao prizemnica s jednom učionicom i učiteljskim stanom. Škola je prvi put dograđena 1891. godine, kad je dobila kat s još jednom učionicom. U drugoj, većoj dogradnji 1959. godine škola je dobila još četiri učionice, knjižnicu te prostorije za tajnika i računovođu. U dogradnji 1996. godine izgrađen je prostor s jednom učionicom, zbornicom, novim prostorijama za upravu škole te blagovaonicom i knjižnicom.

S obzirom na starost škole, učenici i učitelji s nestrpljenjem čekaju novu školsku zgradu sa sportskom dvoranom, čija bi izgradnja, nakon dorade projektne dokumentacije koja je dugo skupljala prašinu, uskoro konačno trebala početi. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr ]