Savjeti stručnjaka
KOJI JE KLJUČ UČITELJSKOG BLAGOSTANJA
Brinemo se za svoja tijela, ali moramo „nahraniti” i um
objavljeno: 21. svibnja 2019.

Prehrana je obično prva stvar o kojoj razmišljamo kad se udebljamo. Znamo da, želimo li biti zdraviji, moramo unositi manje štetnih stvari i jesti više onoga što je dobro za nas. Međutim, što ako moramo poboljšati svoje mentalno zdravlje?

U 2018. godini 31 posto učitelja susrelo se s nekim problemom mentalnog zdravlja, stoga je iznimno važno da uzmemo u obzir ulogu koju mentalna „ishrana” ima u našem općem blagostanju.  

Moramo se zapitati pridonose li informacije koje nam mediji svakodnevno nude našoj sreći ili nezadovoljstvu i tjeskobi?

Iskoristite u tekstu navedene korake kako biste se osvrnuli na vlastitu mentalnu ishranu i otkrili gdje možete ubaciti zdrave „obroke”.

BLAGOSTANJE UČITELJA: DORUČAK ŠAMPIONA?

Razmislite o svome početku dana: onome što gledate i zašto to gledate. Godinama sam „doručkovala” jutarnje vijesti, samo da bih shvatila da sam zbog toga na putu do škole obuzeta mislima o smrti, okrutnosti prema životinjama i terorizmu.

Rekla sam samoj sebi da kao učiteljica moram biti u tijeku s aktualnim događajima, da moram biti informirana o bitnim problemima da bih na neki način mogla utjecati na njih.

Međutim, to je rezultiralo samo time da je moj pogled na svijet postao mnogo mračniji.

Zdrava alternativa: ako osjetite da vijesti pridodaju vašem osjećaju nemoći, ograničite unos vijesti.

Pokušajte ih čitati putem neke aplikacije, umjesto da ih gledate – na taj način možete ući u priče koje su bitne i čitati više te izbjeći stvari koje će pojačati vašu ogorčenost.

Također razmislite o terminu. Početi dan vijestima iz svijeta ili političkim stanjem u državi ne zvuči kao „ishrana” koja bi ikome koristila.

BEZUMNO „SKROLANJE” PO DRUŠTVENIM MEDIJIMA

Nemojte podcijeniti štetu koju može imati pasivno „skrolanje”: svi znamo da društveni mediji nisu najučinkovitiji oblik korištenja svog vremena, ali baš poput brze hrane oni su dobrog okusa i možemo im se potpuno posvetiti. Međutim, to je loše za nas.

Ne samo da to nagriza našu sposobnost za koncentriranjem i sposobnost da kontroliramo vlastiti fokus, to također podsvjesno nagriza naše samopoštovanje i blagostanje.

Bez obzira na to koliko ste samouvjereni, provodite li sate svakog tjedna gledajući u fotografije tuđih nevjerojatnih „fotošopiranih” života kod vas će zajamčeno potaknuti osjećaje uspoređivanja i nezadovoljstva.

Zdrava alternativa: skinite aplikaciju koja vam pokazuje koliko točno vremena provodite na društvenim medijima, a zatim napravite što je potrebno da biste smanjili to vrijeme.

To znači brisanje određenih aplikacija s vašega početnog zaslona, planiranje vremena tijekom kojeg ćete ugasiti mobitel ili barem isključiti zvuk ili čak deaktivirati neki od svojih profila.

DRŽITE SE PODALJE OD „EMOCIONALNIH VAMPIRA”

Pazite se „emocionalnih vampira”, očajničko stanje obrazovanja u ovom trenutku znači da su škole postale plodno tlo za ove jadne, slomljene duše.

Oni teturaju hodnicima, zarobljeni na poslovima koji ih uništavaju. Oni su naši prijatelji, naši voljeni – oni su mi. Ali je također vrlo iscrpljujuće biti okružen njima.

Zdrava alternativa: ako poznajete nekoga tko jedva drži glavu iznad vode, ponudite mu ruku i podršku tamo gdje možete, ali znajte da nikome nećete pomoći ako i vi uskočite u vodu zajedno s njim.

Koliko vam se god grubo možda činilo, katkad ih morate izbjegavati. Iznimno je važno da zaštitite svoje mentalno zdravlje.

……………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati učitelje širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Kornél Máhl on Unsplash