NAŠI SU TELEFONI ODAVNO VIŠE OD SAMOG SREDSTVA KOJE SLUŽI ODREĐENOM CILJU

'Robovi u vlastitom digitalnom svijetu'

utorak, 21. svibnja 2019.

Jedan dan bez telefona, to je mučenje, napisala je Hannah, učenica iz Bludenza, o moći koju pametni telefon ima nad njezinom generacijom.

'Robovi u vlastitom digitalnom svijetu'

Jedan dan bez telefona. Mučenje. Nema „guglanja”, nema „četanja”. Bez komunikacije, bez informacije. Osjećaj bespomoćnosti i nemoći, odvojenosti od ostatka svijeta. A pritom ste u žurbi iz kuće zaboravili ponijeti samo jednu stvar, mobitel.

Naš je svijet pod snažnim utjecajem digitalnih medija. Novi mediji donose golemo olakšanje u mnogim područjima. Suočavanje sa svakodnevnim zadatcima i izazovima bez telefona za mnoge je nezamislivo. Genijalno otkriće digitalnih tvrtki bez sumnje nam daje moć na razne načine. Ali držimo li zaista mi konce u svojim rukama kad je u pitanju odnos čovjeka i digitalnog uređaja?

S obzirom na to da sam odrastala koristeći se digitalnom tehnologijom, nikad nisam razmišljala o tome koliko mi je zapravo potrebna. Ja, dijete digitalne revolucije, provodim mnogo vremena (možda previše) pred ekranom. Međutim, ne smatram se ovisnikom, nisam od onih čudaka koji ne mogu ni minute bez telefona. Barem tako mislim.

OTKLJUČAVAMO SVOJE TELEFONE OKO 90 PUTA DNEVNO

Prema istraživanju portala Marketagent,  gotovo dvije trećine austrijske populacije ne može zamisliti život bez pametnog telefona. Svakog dana otključamo naše telefone oko 90 puta, tvrdi računalni znanstvenik i autor Alexander MARKOWETZ, koji istražuje ponašanje korisnika digitalnih uređaja pri Sveučilištu u Bonnu. U svojoj knjizi „Digitalno izgaranje: Zašto je naša neprestana uporaba pametnih telefona opasna” primjećuje da sam čin otključavanja telefona izaziva sreću.

Naši su telefoni odavno više od samog sredstva koje služi određenom cilju. On je postao naš savjetnik, podrška i prijatelj. Pritom, digitalnim platformama otvaramo pristup svim područjima naših života, dajući im priliku da utječu na naše emocije. Kamo nas ova spirala može odvesti, možda se najbolje može izraziti rečenicom Brada Pitta iz filma Klub boraca: „Stvari koje posjeduješ na kraju će posjedovati tebe.”

TELEFON OSTAJE TELEFON, A MI NJEGOVI VLASNICI

Nema sumnje da će budućnost funkcionirati uz pomoć digitalne tehnologije. Znanje i praktično iskustvo u upravljanju digitalnim uređajima važnije je nego ikad, osobito među mladima. Nije rješenje da se potpuno odvojimo od modernih tehnologija. Život bez ovisnosti o digitalnim medijima moguć je samo ako naučimo pravu vrijednost stvari.

Telefon ostaje telefon, a mi smo njegovi vlasnici. Bez pametnoga telefona ostajemo nemoćni samo ako dopustimo da ovlada nama. Ne smijemo nikad zaboraviti jednu stvar:  telefon smo stvorili mi, ljudi sa svojim revolucionarnim razmišljanjem.

Udruga Školske novine (Zeitung in der Schule) školama nudi programe za promicanje čitanja i medijske pismenosti učenika. Čitalačka pismenost ključna je vještina za sudjelovanje u društvenom i političkom životu. S Inicijativom za poučavanje poduzetništva, udruga Školske novine objavila je natječaj za najbolji pismeni uradak o temi „Moj digitalni svijet”.

Petnaestogodišnja učenica Hannah privukla je pažnju komentarom pod naslovom „Robovi u vlastitom digitalnom svijetu”. Članak je osvojio žiri podrobnom analizom problema, predloženim rješenjem, razumnim objašnjenjima i originalnošću teksta. U cijelosti će biti objavljen u novinama i časopisima Udruge austrijskih novina (VÖZ).

..................

NAPOMENA

  •  AUSTRIJA: Die Presse – dnevne novine, prvi put tisakne u Beču 1848. s nakladom od oko 80 tisuća primjeraka.
  • Izvor: diepresse.com
Vezani članci
Školski portal: Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Danas vam donosimo još jedan važan alat – PrintingPress. Printing…

Školski portal: Druženje učenika i roditelja u prirodi

Druženje učenika i roditelja u prirodi

Uvijek su se okupljali u ribičkom domu SRD Som, uz…

Školski portal: I ovo će vas učiniti boljim učiteljem!

I ovo će vas učiniti boljim učiteljem!

1) ODMORITE SE. Poučavanje je vrlo iscrpljujuće zanimanje, stoga je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Izvješće Timesa citira učitelja viših razreda…

Školski portal: Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Promotrimo koje pogreške čine učitelji pri…

Školski portal: Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Danas vam donosimo još jedan važan…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…