OŠ NIKOLE TESLE, MIRKOVCI

U gostima nam mađarski metodičari

srijeda, 22. svibnja 2019.

Sredinom travnja učiteljica razredne nastave Katica KONSTANTINOVIĆ iz OŠ Nikole Tesle iz Mirkovaca sudjelovala je na 10. Međunarodnoj znanstveno-metodičkoj konferenciji u Republici Mađarskoj.

Na Visokoj učiteljskoj školi Józsefa Eötvösa u Baji u Republici Mađarskoj svake pete godine organizira se obrazovno-metodički skup o ranome, predškolskome i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju. Ove je godine uz konferenciju održano i zasjedanje povodom 150. godišnjice obrazovanja učitelja.

Teme konferencije bile su: Odgojno-obrazovna pitanja u hrvatskom i njemačkom manjinskom obrazovanju od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Odgojno-obrazovna pitanja stranoga jezika od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Romski jezici, romologija, obrazovna pitanja Roma, Pedagoški i metodički postupci u predškolskom obrazovanju, Metodički postupci u nastavi tjelesne i tehničke kulture te u nastavi prirode i društva, Metodika nastave mađarskoga jezika i književnosti, Kultura čitanja, inovacije i dobra praksa u metodici učenja početnoga čitanja, Metodika matematike, Metodika tjelesnoga odgoja, razvijanje rane motorike te Digitalna sredstva i pomagala u obrazovanju.

Učiteljica Katica Konstantinović predstavila je svoje matematičke igre koje već godinama sama izrađuje za svoje učenike kako bi im približila matematiku te pojednostavila usvajanje često teškoga gradiva. Njezin pisani rad o temi „Igra u nastavi matematike” bit će objavljen u zborniku Konferencije.

Mjesec dana nakon Konferencije, Katičinu školu posjetila su dva mađarska metodičara kako bi nastavili suradnju.  

Zoltán ZÁMBORY i dr. László BALOGH prvo su nazočili nastavi matematike koju je učiteljica Katica izvodila s učenicima 3. c razreda, a nakon toga su oni učenicima 5. a i 6. a razreda prikazali svoju autorsku matematičku igru s kartama. Igra je primjenjiva pri učenju i ponavljanju gradiva izvođenja četiriju osnovnih matematičkih radnji uz uporabu zagrada te kao pomoć pri razvoju logičkog mišljenja.

Njihovim dolaskom u Mirkovce sigurno je otvoren novi put te je već dogovorena daljnja suradnja. Učiteljica Katica pozvana je održati niz radionica za učenike mađarskih osnovnih škola. 

Vezani članci
Školski portal: Potrči i pomnoži

Potrči i pomnoži

Na ploči nacrtamo dvije velike kružnice, unutar svake još jednu…

Školski portal: Četvrti nastup petrinjskih učenika na Mathemi

Četvrti nastup petrinjskih učenika na Mathemi

Na izvrsno organiziranom natjecanju naši su učenici ostvarili vrlo dobre…

Školski portal: Hajdemo u planine

Hajdemo u planine

Ovu matematičku igru osmislila sam kad sam s učenicima željela…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…