Zanimljivosti
MUKE ODBROJAVANJA SU STVARNE
Precizno odbrojavanje do ljetnih praznika
objavljeno: 4. lipnja 2019.

Evo deset prepreka koje učitelj mora svladati prije nego što se domogne ljetnih praznika.

10) ZAVRŠNI ISPITI

Nakon svih ispita, kontrolnih zadataka i ispitivanja još niste „izašli iz šume”. Čekaju vas završni ispiti i zaključivanje ocjena. Znači, usred uobičajene „ludnice” pred kraj godine imate gomilu posla.

9) IZVEDBE, PRIREDBE, DOGAĐANJA

Ovo je doba godine kad svaki zbor, plesna ili dramska skupina spremaju svoje završne nastupe za kraj školske godine. Tu je i utakmica s momčadi iz susjedne škole, izlet u prirodu i ostala događanja u kojima je vaše prisustvo „izrazito poželjno”.

8) UČENICI MOLE DA U POSLJEDNJI TRENUTAK ISPRAVE OCJENU

Ništa nije tako zabavno kao kad učenik koji nije mrdnuo prstom cijelu godinu sad pokušava sve nadoknaditi u tri dana, moljakajući za priliku da zaradi višu ocjenu. Zašto bih omogućila dodatni ispit učeniku koji nije učio za sve redovite ispite? Nekim učenicima možete dati priliku, ali postoje i oni učenici koji moraju naučiti da se trojka ne može zaokružiti na peticu.

7) PROJEKTI, AKTIVNOSTI

Kad ste gotovi s obradom udžbenika i ispitivanjem, što činite? Izbacujete sve eksperimente, razredne projekte i aktivnosti koje ste čuvali cijelu godinu. Za učitelje je ovo doba godine vrlo napeto. Želite dati učenicima da nešto rade, ali oni su u ovo doba godine potpuno „neuračunljivi”. Ostaje vam samo ono što nazivamo „organizirani kaos”.

6) KOLEGE ZAZIVAJU ODLAZAK U MIROVINU

U ovo se vrijeme mnogi nastavnici zapitaju kako će izgledati sljedeća školska godina. Neki od njih rade planove za bijeg, pogledaju koja ih djeca očekuju sljedeće godine pa u usporedbi s time život proveden ribareći u Sibiru više ne djeluje tako loše.

5) STRESNA EKSKURZIJA

Koliki god je izazov za vaše živce kontrolirati učenike unutar učionice, sto je puta teže kontrolirati ih na ekskurziji. Neki se učitelji razbole od pomisli o puštanju učenika da se slobodno kreću javnim prostorom. Čini im se kao da imaju zadatak pustiti na slobodu čopor divljih životinja, a zatim ih pokušati kontrolirati.

4) NADZORNA KOMISIJA

Vaša je učionica u neredu, učenici su vam „pojeli” ono malo živaca što vam je ostalo, a iznenada vam je počeo titrati kapak i ne prestaje. Savršeno vrijeme da se pojavi nadzorna komisija i odradi sav posao koji nisu stigli tijekom godine. Jedino što vam preostaje jest nekako zamoliti razred da se sabere kako biste djelovali koliko-toliko kompetentno.

3) KAOTIČNA SLAVLJA U UČIONICI

Što činiti ako vam ponestane aktivnosti, a sve su ocjene već zaključene? Prirediti zabavu! Uključite Netflix i molite Boga da projektor radi! Činite što god vam padne na pamet kako biste što bezbolnije dočekali ljetne praznike.

2) RODITELJI DOLAZE PITATI ŠTO MOGU UČINITI KAKO BI POMOGLI DJETETU DA ZASLUŽI PROLAZNU OCJENU

Zaključili ste ocjene, ispisali ste svjedodžbe. Na vrijeme ste poslali e-mail poruke i na sve moguće načine molili roditelje da što prije dođu na roditeljski sastanak, jer im je dijete u opasnosti od ponavljanja razreda. Niste mnogo postigli. Onda su se u zadnji čas pojavili pitajući se kako mogu pomoći. Tad im možete jednostavno priopćiti da, uz iznimku izgradnje vremeplova, nažalost nije preostalo ništa što se u tom trenutku može učiniti.

1) VRLO ISCRPLJEN, ALI SRETAN UČITELJ

To je to! Uspjeli ste! Cijelu ste se godinu borili i zdravog razuma uspješno dočekali kraj školske godine. Proslavite uz bocu omiljenog pića, zaslužili ste!

………………

NAPOMENA 

  • SAD: Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi uz ovu profesiju.
  • Izvor: boredteachers.com

https://www.boredteachers.com/humor/the-struggle-is-real-an-accurate-teacher-countdown-to-summer-break