Iz školskog svijeta
SAD, HOUSTON
Mogu li roditelji u školu doći u pidžami ili s uvijačima za kosu?
objavljeno: 7. lipnja 2019.

Naime, ova je žena nosila majicu kratkih rukava i maramu, a kako objašnjava planirala je promijeniti frizuru. Po novim pravilima, uvedenima početkom svibnja, zabranjeni su posjeti školi osobama koje na sebi imaju pidžamu, uvijače za kosu, štucne, ali i maramu na glavi.

Ravnateljica je izjavila da ova škola nastoji postaviti standard kojeg se učenici trebaju pridržavati i koji će mi pokazati što je prihvatljivo, a što ne.

Roditelji, poštujemo vas jer vas smatramo partnerima u obrazovanju naših učenika. Vi ste njihovi prvi učitelji. No molimo vas da shvatite da moramo postaviti visoke standarde, jer želimo da vaša djeca imaju svijetlu budućnost – kazala je ravnateljica ove škole.

Jedan od očeva slaže se s ovom odlukom:

Ovdje se ne radi samo o odjeći. Škole su mjesta za obrazovanje i moramo shvatiti da neprimjereno odijevanje roditelja djecu može omesti.

Ipak, Udruga nastavnika Houstona ne slaže se s ovim pravilom.

Iako se slažemo da se u školama treba ponašati pristojno, smatramo da ovakva pravila imaju mnogo nedostataka. Žalosno je što je učenici odbijeno upisati se u školu zbog odjeće. U školama prioritet mora biti obrazovanje – kazao je predsjednik Udruge Zeph CAPO.

Rasprava o toj temi održava se i u drugim mjestima širom SAD-a. Mnogi smatraju da se ovakvim zakonima roditelji obeshrabruju – zbog odijevanja se mogu smatrati neprihvatljivima pri pojavljivanju u školama, a time im se pak onemogućava da sudjeluju u obrazovanju svoje djece.

Slična se rasprava vodila i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je jedna majka odlučila prekršiti pravila odijevanja za roditelje, pa je kći u školu dovela u pidžami. Ravnateljica te škole izjavila je kako je ona loš primjer učenicima, a majka je odgovorila da nije htjela da njezina kći zakasni na nastavu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema BBC ]