Iz školskog svijeta
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA
Premijera predstave „Carevo novo ruho“
objavljeno: 16. travnja 2015.

…  kojim upravljaju marketinške strategije i medijske kampanje, a imidž odnosi prevagu nad sadržajem. U današnjoj vladavini većine, potrebno je većinu navesti da misli što treba misliti pa da to postane istina, a onaj tko to zna postići danas je – car.

Andersenova priča genijalna je u jednostavnosti kojom prokazuje taj proces.

Za djecu je u suvremenome društvu posebno važno da ne zaborave kako istina na kraju uvijek pobjeđuje i da se ne trebaju bojati ukazati na nepravde koje zamjećuju oko sebe. 

Adaptacija Mate Matišića izoštrava Andersenovu sofisticiranu satiričnost žestoko suprotstavljajući moljce koji žderu smrdljive prnje građana s carskim parazitima koji se zagrću skupocjenim tkaninama (vidljivim i nevidljivim).

Predstavu je režirao Vinko Brešan, kojemu je ovo prvo iskustvo rada u lutkarskom kazalištu. Simon Bogojević-Narath, likovni umjetnik i redatelj eksperimentalno-animiranih filmova (Ona koja mjeri iLeviathan), kreator je spektakularnih lutaka.

Za koreografiju je zaslužna Snježana Abramović dok se za oblikovanje svjetla pobrinuo Dražen Dundović.

Uz odličnu postavu glumaca: Luka Peroš, Janko Popović Volarić, Matilda Sorić, Marina Kostelac, Boris Mirković, Željko Šestić, Anđelko Petric, Andrea Baković, Branko Smiljanić, Mladen Čutura, Matija Prskalo, Siniša Miletić, Daniela Ćolić-Prižmić, Jadran Grubišić i Vanda Božić, u predstavi će uz djecu moći uživati i odrasli.

Zagrebačko kazalište lutaka premijeru predstave „Carevo novo ruho“ u režiji Vinka Brešana ima u petak 17. travnja u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu 16. travnja u 18 sati.

Sandra Tomrlin