Jučer-danas-sutra
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA RH
Odgovori na česta pitanja vezana uz nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku godinu 2019./2020.
objavljeno: 14. lipnja 2019.

Popis koji je dostupan na poveznici nastao je iz dokumenta koji je objavljen 1. lipnja 2014. godine i od tada se nije mijenjao.

Kako bismo Vam olakšali, iz popisa smo izbacili dopunska nastavna sredstva za koja nisu osigurana sredstva i koja neće biti financirana sredstvima iz Državnoga proračuna.

Jasno je da je u proteklih pet godina došlo do nekih izmjena.

Mi nećemo revidirati popis, on je tu kako bi vam bio orijentir. Važno je da nabavite udžbenike za obvezne i izborne predmete (one koji su to sada, a ne 2014. godine), odnosno ako imate učenike s teškoćama možete za njih nabaviti udžbenike iako ih niste odabrali i predvidjeli 2014. godine.

One udžbenike koji se u ovome trenutku koriste u vašim školama koristit ćete i u školskoj godini 2019./2020., osim za 1. i 5. razred, odnosno Kemiju, Fiziku i Biologiju u 7. razredu.

Druge obrazovne materijale (radne bilježnice, zbirke zadataka, atlase, likovne mape, kutije za tehnički i sl.) nabavljat će ili osnivači ili roditelji (kako je bilo i do sada).

Vezano uz udžbenike na jeziku i pismu nacionalnih manjina koji nisu na popisu i koji su kasnije prevedeni, škola može naručiti udžbenike u skladu sa svojim potrebama iako nisu na popisu.

  • Kako ćemo provesti nabavu?

Nabavu udžbenika provodi školska ustanova, odnosno osnivač školske ustanove kao Naručitelj u smislu Zakona o javnoj nabavi. Ministarstvo će novac uplatiti na račun školske ustanove ili osnivača koji provedu postupak nabave.

Nabavu udžbenika potrebno je provesti sukladno važećim propisima i zakonima koji reguliraju postupak javne nabave.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije nadležno tumačiti navedene regulative, za to je nadležno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je među često postavljenim pitanjima dalo odgovor vezan uz pitanje provođenja postupka nabave udžbenika (poveznica).

  • Kako će izgledati proces plaćanja?

Naručitelj, školska ustanova ili osnivač, dostavlja Ministarstvu tablicu rekapitulacije (dostavit će se naknadno elektroničkom poštom) svih zaprimljenih računa dobavljača o urednom primitku udžbenika.

Uz tablicu, potrebno je dostaviti i sve račune u PDF obliku.

Sve se dostavlja isključivo u elektroničkom obliku na mail adresu: 

nabava-udzbenika@mzo.hr

S obzirom na to da se očekuje sukcesivno pristizanje računa za stare udžbenike te da nabava novih udžbenika slijedi kasnije, Ministarstvo će ukupan iznos svih računa, iskazanih u tablici rekapitulacije zaprimljenoj do 20. u mjesecu, proslijediti na žiroračun Naručitelja, školske ustanove ili osnivača do kraja mjeseca.

Isplate će biti u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. [ IZVOR: mzo.hr