Iz školskog svijeta
ĐAKOVAČKI VEZOVI
Mali vezovi 2019. godine
objavljeno: 19. lipnja 2019.

Od 1970. do 1983. godine dječjim folklornim skupinama počelo se davati više na važnosti, shvaćajući kako su upravo dječje skupine budućnost Vezova, bilo da je riječ o scenskom nastupu ili samom mimohodu, u sklopu povorke odraslih sudionika. Godine 2000. ponovno se oformljuju, a godinu poslije prvi se put primjenjuje naziv Mali vezovi. Dvije godine kasnije, dječje skupine dobivaju svoje mjesto vikend prije otvorenja i svečane scenske slike Vezova. Koncept Malih vezova kakav poznajemo do danas seže u 2004. godinu kada dječje folklorne skupine najprije defiliraju ulicama grada pred mnoštvom ljubitelja folklora i znatiželjnika, a nakon toga pokazuju svu raskoš tradicijske baštine svojim nastupima. 

Godine 2017., na inicijativu etnologinje Marije Gačić i učiteljice Maje Nikačević, Mali vezovi upotpunjeni su novim sadržajima, koji su zanimljiviji i privlačniji djeci grada Đakova, Đakovštine, ali i svim gostima koji se tih dana nađu u srcu Slavonije. Svrha inicijative bila je uključiti u vezovska događanja što više djece te ovoj festivalskoj folklornoj manifestaciji dati novo lice ­‒ lice kvalitetnoga i zanimljivoga dječjeg festivala.

Cjelokupan program zamišljen je kao simboličan prikaz baštine koja je postojala i koja postoji i danas – kroz djecu i u djeci. Stvarajući ovaj program poigrale smo se dvosmjernim obilježjem baštine: ona nije isključivo nešto što je prošlo, nego što je mi svakodnevno aktivno stvaramo. Djeca nisu samo ponavljači neke davne baštine, nego i njezini kreatori danas i ovdje.

U priču Malih vezova ove se godine uključila i Školska knjiga, prepoznavši naš program kao kvalitetan spoj tradicije i suvremenosti, blizak djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi, ali i onima nešto starijima. Vrlo vrijedni naslovi knjiga čekaju na svoje nove vlasnike.