Zanimljivosti
ČETIRI ZADATKA KOJE MORATE OBAVITI OVOG LJETA
I ovo će vas učiniti boljim učiteljem!
objavljeno: 11. srpnja 2019.

1) ODMORITE SE.

Poučavanje je vrlo iscrpljujuće zanimanje, stoga je ključno prepoznati da vam je potreban odmor da biste u njemu dugo izdržali. Spavajte duže, čitajte knjige, gledajte filmove, prošećite sa psom itd. Jednostavno radite što god želite, kad god želite.

Na početku praznika može vam biti teško usporiti. Vaš um i vaše tijelo nisu naviknuli na sporiji rad, pa će vas pokušati održati u tempu kojim ste radili tijekom školske godine. Mogli biste se nastaviti buditi u 6 h ujutro ili se jednostavno osjećati krivima jer ste popili čašu vina usred tjedna. Ustrajte i nemojte dopustiti navici da vas svlada. Nakon nekoliko dana, duboka će vas opuštenost cijeloga preuzeti. To je vrijeme kad punjenje baterija doista počinje.

2) NAUČITE NEŠTO NOVO.

Bez obzira na to o čemu je riječ, o novom jeziku ili tečaju ronjenja, ključno je da se stavite u ulogu učenika da biste se prisjetili koliko teško može biti ovladavanje novom vještinom. Vi trebate strpljenja, ustrajnosti, ljubaznog ispravljanja, ohrabrenja i vremena da biste sve to shvatili. Kada drugi uspiju prije vas, to može biti vrlo frustrirajuće i obeshrabrujuće, stoga vaše samopouzdanje može patiti dok se hrvate sa svim tim novim i preplavljujućim informacijama, dok drugima sve ide od ruke.  Upravo je to ono s čime su naša djeca i mladi ljudi suočeni u učionici svakog dana. Biti učenik znači moći suosjećati kada događanja krenu po zlu i naposljetku podijeliti iskustva o uspjehu.

 3) RAZMIŠLJAJTE.

Razmišljajte o velikome, ali i malome – čak i o onim najmanjim teškoćama u učionici. Uzmite vremena da razmislite o svom poslu, o načinu na koji ga obavljate i o tome kako je protekla prošla školska godina. Razmišljajte bez cilja, bez prethodnog plana ili svrhe, jednostavno dopustite svom umu da luta. Budite usputni promatrač u vlastitoj glavi i dopustite sebi da promislite o svemu. Često u poučavanju, zbog nužnosti ili samoočuvanja, moramo ostaviti po strani ono što nas muči i vratiti se tome u nekomu budućem vremenu. E pa to vrijeme je sada. Razmišljanje o tome neće ništa popraviti, ali ako sve to strpate ispod tepiha, mučit će vas i u kolovozu.

 4) NASMIJEŠITE SE.

Potkraj ljetnog polugodišta sve postaje malo ozbiljnije. U tom smo razdoblju svi pod velikim količinama stresa i raspoloženje nije baš najbolje. Stoga se obvezno malo razvedrite tijekom ljeta. Pokušajte se zabaviti i gledati pozitivnu i smiješnu stranu zbivanja.

Na kraju dana sve se svodi na učenje, čak i kad ono ne teče prema planu. Ono što se događa u učionici nemojte shvaćati previše osobno i pronađite nešto što vas veseli. Dobra količina smijeha može vam pomoći da zadržite perspektivu.

……………

NAPOMENA

  • Velika Britanija: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija, te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i nadahnuti učitelje širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Kelly Russo on Unsplash