Zanimljivosti
LEGO SPIKE PRIME SET
Kombinacija igranja kockama i kodiranje da se pojačaju ‘STEAM’ vještine
objavljeno: 17. srpnja 2019.

Spike Prime kombinira prepoznatljive Lego kocke s čvorištem koje je moguće programirati, senzorima, motorima te sa Spike aplikacijom temeljenoj na programskom jeziku Scratch. Tvrtka je također rekla da planira osmisliti lekcije „usklađene s određenim standardima“, od kojih će mnoge zahtijevati manje od 45 minuta da ih se završi (što otprilike odgovara duljini školskog sata).

Lego je angažirao tvrtku Harris Poll da provede anketu o „Samopouzdanju u učenju“, kojoj je cilj bio pokušaj boljeg razumijevanja uloge samopouzdanja u učenju STEAM-a.

Tvrtka je pratila 5002 učenika, 5001 roditelja te 1152 učitelja u pet zemalja. Otkrila je da se samo 17 % učenika osjeća „vrlo samopouzdano“ pri učenju predmeta STEAM-a, a mnogi (47 %) „izbjegavaju predmete u kojima su u prošlosti bili loši“.

Podaci dobiveni anketom pokazuju da većina učenika ne želi opet pokušati nešto u čemu su prethodno već bili loši, rekao je Esben Stærk Jørgensen, predsjednik Lego Educationa. „Uz Spike Prime i lekcije koje nudi Spike aplikacija, ova će djeca biti nadahnuta da eksperimentiraju s različitim rješenjima, iskušavaju novo i naposljetku postanu samopouzdaniji učenici. A za učitelje vrijeme je najveća zapreka. Planovi lekcija, resursi i modeli učiteljima olakšavaju da dodaju Spike Prime u učionicu.“

Lego Education je razvio novu vrstu kocke koja objedinjuje Lego Technic (automobilsku liniju Lego) i Lego sistemske platforme. Ova „integratorska“ kockica jedna je od 11 novih elemenata (dijelova) ‘Lego System in Play’ – temeljnog aspekta Lega koji mu omogućuje godišnju zaradu od 19 bilijuna.

Te bi značajke trebale Lego učiniti prirodnim odabirom za računalne (handson) projekte. Lego kocke su intuitivne za korištenje i dovoljno fleksibilne da dopuste nekome da istražuje svoju maštu. Ipak, dovoljno su ograničavajući da postoje prirodne granice za njihovu uporabu.

Lego planira staviti Spike Prime u prodaju na sva tržišta u kolovozu 2019.

U međuvremenu, postoji mnogo drugih Lego proizvoda za istraživanje, kao i niz STEM igračaka koje samo čekaju da ih djeca otkriju.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Tech & Learning nudi provjerene informacije o trendovima, proizvodima i strategijama za edukacijske vođe koji kupuju tehnološke proizvode za svoje škole.
  • Izvor: techlearning.com
  • Fotografija: education.lego.com