Školstvo u medijima
TRI STRATEGIJE ZA UPRAVLJANJE UČIONICOM
Time se koriste najbolji učitelji
objavljeno: 25. srpnja 2019.

Ozračje u vašoj učionici uvelike ovisi o tome kako vodite učionicu, stoga slijedi par savjeta koji će vam pomoći da krenete. 

1) UTEMELJITE SVOJ AUTORITET ŠTO PRIJE.

Rano u školskoj godini, idealno tijekom prvih par dana, morate utemeljiti svoj autoritet. Vaši će učenici vrlo brzo otkriti jeste li ozbiljan učitelj ili niste. Ne morate biti vojnički strogi, ali im pokažite da ste ozbiljni i da nećete tolerirati nepristojno ponašanje ili neposluh. Najlakši način da utemeljite svoj autoritet jest da se držite posljedica i nagrada. Ako kažete učenicima da će određeno ponašanje rezultirati određenim posljedicama, pobrinite se da tako i bude. U protivnome, samo dajete prazne prijetnje. Također, ako ste obećali određenu nagradu, nemojte pogaziti svoje riječi.

Za mlađe učenike, razmislite o uvođenju tjedne nagrade. Neki primjeri mogu uključivati mogućnost biranja iz „škrinje s blagom“, „pozivnicu“ na zabavu koja će se održati u učionici tijekom stanke za objed ili tijekom odmora.

 2) KODIRANJE BOJOM!

Mnogi učitelji vole svoju učionicu organizirati bojom. To je moguće bez obzira na vrstu stolova u učionici i bez obzira na dob vaših učenika. Učenike npr. možete grupirati po stolovima. Za svaki stol stavite četiri do pet učenika i podijelite ih u grupe po bojama. U sredinu svakog stola stavite obojenu kanticu za pribor i kutiju za papir u istoj boji. Primjerice, „zelena ekipa“ imat će zelenu kanticu za pribor u sredini svog stola i zelenu kutiju za papir. Kad imate vremena obići prostoriju i prikupiti papir, on će biti uredno naslagan na svome mjestu. Ova strategija može uštedjeti mnogo vremena.

U vrijeme odmora ili objeda učenici se mogu poredati prema boji. Također možete imati dan „timskog duha“ i ohrabriti svoje učenike da dođu u školu odjeveni u majicu koja je iste boje kao i njihov tim! 

3) UDRUŽITE SE. 

Katkad se koristi sustav udruživanja zbog školskih pravila kad je riječ o slanju djece iz učionice, ali zašto ga ne biste primjenjivali i u učionici? Ako vaši učenici unaprijed znaju tko je njihov partner, to će im uštedjeti mnogo vremena kad budu trebali „pronaći susjeda“ za razne zadatke tijekom dana. Organizirajte raspored sjedenja u učionici tako da učenici budu raspoređeni prema grupama koje se također sastoje od udruženih učenika.

…………….

NAPOMENA

  • BusyTeacher.org fokusira se na edukacijsku tehnologiju i pomaže poučavateljima da stvaraju radne listove iz postojeće knjižnice od više od 100 000 pitanja u nizu formata.
  • Izvor: busyteacher.org