Savjeti stručnjaka
NAJPRIJE TREBA SHVATITI ŠTO SE TOČNO DOGODILO
Dakako, odraslima treba dopustiti kritiziranje djeteta za loše obavljen posao
objavljeno: 29. srpnja 2019.

Ali drugi dio mene, onaj koji je znao da trebam odgojiti odraslu osobu, želio je prvo shvatiti što se točno dogodilo. 

Roditelji prebrzo skoče napasti učitelja, trenera ili bilo koji drugi autoritet koji se usudio uputiti kritiku djetetu. Želimo ih zaštititi, želimo samo lijepa iskustva u njihovu životu.

Jedna od nekadašnjih odgojiteljica mog djeteta sad je izvan službe. Razlog? Nemogući roditelji. Jedan joj je roditelj „savjetovao“ da se ne bi trebala koristiti negativnim riječima kao što su „Ne“, „Ne može“, „Ne smiješ“. Nikad.

Kako god bilo, evo što se dogodilo s mojom kćeri.

Moja jedanaestogodišnjakinja dobila je ulogu u jednome mjuziklu. Nastavnik ju je povukao na stranu tjedan dana prije nastupa i rekao joj: „Tvoj je glas izvrstan, ali ples!? Ti imaš vodeću ulogu, svoju izvedbu moraš podignuti na višu razinu. Ne može voditi koreografiju netko tko ne zna plesati. Odsad se više trudi.“

Upitala sam svoju kćer: „Kako si?“

„Slomljeno“, rekla je.

„Pričaj mi o probama. Daješ li sve od sebe?“

„Pa ne“, odgovorila je.

Mogla sam naći zamjerku nastavnikovoj opasci. Bio je oštar. Bio je izravan. Najčešće su autoriteti poput njega krivi za izravno iznošenje istine. Ali da sam se umiješala, oduzela bih svojoj kćeri priliku da bude SAMA SVOJA JUNAKINJA.

Upitala sam kći što može učiniti da bi popravila svoju izvedbu. Skupa smo napravile plan vježbanja, potražile instruktora plesa i odlučile dolaziti na probe ranije.

I pogodite što? Bila je spremna i odradila je odličan posao.

„Uspjela sam!“

  • Progutala je tu gorku pilulu i podijelila sa mnom neko novo iskustvo.

„Kad uvježbaš korake, počneš se zabavljati. I bila sam ponosna na sebe!“

  • ZAPAMTITE: TREBAMO ODGOJITI ODRASLE LJUDE

Oni su naša djeca, ali trebamo ih podignuti u odrasle ljude. A odrasli ljudi snose posljedice ako ne daju sve od sebe. Moramo djecu naučiti da se nose s kritikom. Ako se ne umiješamo u svaku sitnicu, naša će se djeca moći prisjećati teških trenutaka i načina na koji su se izborili s njima. Moći će se sjećati kako su postali junaci vlastite priče.

………………

NAPOMENA

  • SAD: USA Today – američka dnevna novina s međunarodnom nakladom
  • Izvor: usatoday.com
  • Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash