Savjeti stručnjaka
JOŠ MALO I ŠKOLA ĆE ZA PRVAŠIĆE MALE
Igre i vježbe za pripremu za školu
objavljeno: 23. srpnja 2019.

Svaki roditelj zna da je program u suvremenoj školi vrlo složen i da je već od prvog dana potrebna ozbiljna priprema djeteta. Kako omogućiti djetetu dobar početak? Kako prenijeti djetetu osnovna znanja, vještine, navike? Ako je dijete vrlo aktivno i teško ga je posjesti, kako se nositi s time?

Učenje može biti prirodno. Zamolite dijete da postavi stol, da postavi određen broj tanjura, žlica i vilica. Povedite ga sa sobom u prodavaonicu. Neka uči brojeve s oznaka s cijenama, neka čita nazive proizvoda, zbraja ostatak. Kuhajte skupa, neka mijesi tijesto razvijajući finu motoriku, mjeri količinu brašna vježbajući koordinaciju, neka čita recepte. Od takve će lekcije imati više koristi nego od učenja pod prijetnjom prsta. Dijete će sa zadovoljstvom poći u školu jer je sposobno učiniti sve, a učiti nešto novo zanimljivo je.

Učinite učenje pristupačnim, redovitim i učinkovitim. Ako se djetetom bavite neredovito, s vremena na vrijeme, od toga neće biti velike koristi. Zalijepite abecedu na zid i pjevajte pokazujući slova, zatim izgovarajte riječi. Postavite negdje u stanu tablicu s brojevima do deset, brojite pokazujući na svaki broj. Ako budete vježbali svakog dana po deset minuta, dijete će već biti spremno za školu.

Neka dijete crta sve što ga zanima, neka izrađujte kolaže, skupa s njim režite, lijepite, oblikujte. Prije spavanja obvezno čitajte. Neka dijete samo odabere bajku koju želi čuti. Glavni uvjet – redovito i sa zadovoljstvom!

✿ RASTITE SKUPA

Dijete će uvijek slijediti vaš primjer. Čitajte, učite nešto novo, za vrijeme šetnje pitajte dijete koje biljke prepoznaje, koje životinje vidi u zoološkom vrtu, što želi postati kad odraste. Objasnite mu da ako želi postići uspjeh, mora učiti, mnogo znati i vježbati, pa će sve biti dobro. Važno je otkriti ono što ga zanima, što voli raditi i onda kretati u tom smjeru. Uspjeh ne voli čekati!

IGRE I VJEŽBE ZA PRIPREMU ZA ŠKOLU

✿ „RODITELJ-NEZNALICA“

Kako pronaći pravu adresu, gdje se nalazi ova ili ona prodavaonica, kako pronaći proizvod u prodavaonici, naše male pomoćnike možemo sve pitati. Pustite dijete da čita natpise, potraži željeni kućni broj, potraži cijenu. Dijete će se osjećati neovisno i potrebno i, što je najvažnije, na jednostavan će način usvojiti potrebno znanje! Izvrsno!

✿ IGRAMO SE ŠKOLE

Neka igračke ili mlađa braća i sestre, prijatelji ili roditelji budu učenici. Učiti je uvijek zabavno. Pustite dijete da pokaže ono što već zna ili da objasni kako naučiti nešto novo.

✿ „POMOĆNIK“

Organizirajte trening u svakodnevnom životu. Neka tata pošalje dijete da mu donese deset čavala. Neka mama zada napisati popis za kupnju, baka brojati voće pri kupnji ili kuhanju. Ukratko, potaknite dijete na učenje, pokažite mu koliko je pismenost nužna i zašto treba učiti.

Ne zaboravite, najvažnije od svega jesu vaša potpora i vaše povjerenje, tada će s vašim prvašićem sve biti dobro.

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju
  • Izvor: mel.fm