Školstvo u medijima
U VELIKOJ BRITANIJI SMANJUJE SE ZANIMANJE ZA STUDIRANJE ENGLESKOG JEZIKA
Opsjednutost STEM predmetima glavni je krivac
objavljeno: 24. srpnja 2019.

Dok vlada i političari prioritet neprekidno daju znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, tinejdžeri se sve više odlučuju za upis srodnih fakulteta. 

Sve je počelo kad je Nicky MORGAN, britanski ministar obrazovanja, održao govor 2014. u sklopu kojeg je htio potaknuti mlade da upisuju znanstvena zanimanja: „U prošlosti se smatralo da su, ako niste znali što želite raditi, umjetnost i humanistički studiji bili najbolji izbor zbog toga što su bili korisni. Znamo da je to daleko od istine. Ono što će mladima ponuditi razne opcije jesu STEM predmeti.“  

U daljini se mogao čuti pljesak lobističkih organizacija koje promiču te industrije. Međutim, ono što začuđuje jest to što nitko nije viknuo: „Gdje ćemo pronaći učitelje engleskoga?“

U međuvremenu, u školama se stanje pogoršava jer se učenike odvraća od humanističkih predmeta. Učenicima, koji su suočeni sa sve skupljim fakultetskim školarinama, rečeno je da trebaju vratiti ono što su uložili, stoga oni odustaju od humanističkih studija u zamjenu za „strukovne“ diplome iz prava, medicine ili ekonomije.

Eve DEBBAGE, koja studira engleski na Sveučilištu UCL, kaže da su joj mnogi rekli da se s tom diplomom neće moći zaposliti. „Humanistički studij mnogi smatraju rizičnim izborom za učenike u gospodarski nesigurnom razdoblju poput Brexita.“

Jedan od njezinih prijatelja primijetio je da se engleski smatra „prerizičnime“. „Ako za maturu pripremate predmete koji su potrebni za znanost i matematiku, tada imate više izgleda – a ako se pripremate za engleski, jedno bi škakljivo pitanje moglo uništiti vaše izglede da upadnete na fakultet koji želite.“ Sve bi to trebalo potaknuti raspravu o sustavu matura u Engleskoj.

S druge strane, obećanja o odličnim poslovima u području znanosti nisu nužno ispunjena.

U međuvremenu, diplomanti engleskog jezika još se pronalaze u nizu zanimanja, od izdavaštva do civilnih služba.  ‘Meke vještine’ uvijek su u potražnji, a Google navodi komunikacijske vještine i kreativnost kao najtraženije preduvjete za zapošljavanje.

U isto vrijeme, manjak učitelja postaje sve gori. U Velikoj Britaniji u srednjim školama potrebno je 50 000 učitelja. Pogotovo za predmete kao što je engleski.

Naposljetku, besmisleno je birati između matematike i engleskoga. Zaokruženo školovanje uključuje oboje. Vrijeme je da prevladamo „ili/ili“ mentalitet i omogućimo učenicima da studiraju ono što vole, čak i ako je to kombinacija matematike, ekonomije i engleske književnosti.

………………

NAPOMENA 

  • Velika Britanija: The Guardian britanske su dnevne novine osnovane 1822. godine koje izdaje Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – jedne su od najposjećenijih internetskih stranica na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com