Pljesak molim
NAGRADE I PRIZNANJA MATURANTIMA ZA USPJEH NA DRŽAVNOJ MATURI
Maturantici Ivi BARAĆ nagrada “Soljačić”
objavljeno: 26. srpnja 2019.

…a četvorici učenika strukovnih škola uručena su posebna priznanja i nagrade zbog stopostotne riješenosti jednog ispita mature.

 “Po prvi put pokušavamo državnu maturu prepoznati ne samo kao nešto što je instrument upisa na fakultete ili provjere učenika, nego da se naglasak stavi na to da trebaju kritički promišljati, rješavati probleme i da umjesto ‘znati nešto’ naglasak stave na ‘znati kako'”, istaknula je ministrica Divjak na dodjeli nagrada najuspješnijim maturanticama i maturantima.

 Ustvrdila je kako rezultati državne mature pokazuju da rezultati hrvatskog obrazovnog sustava općenito nisu zadovoljavajući, ali da ovi laureati pokazuju da postoji veliki potencijal. Ovim nagradama želi se prepoznati izvrsnost u prioritetnim STEM područjima, a ministrica je rekla da su nagrade rezultat rada i zalaganja učenika, kao i njihovih nastavnika i obitelji.

 Posebnu Nagradu “Soljačić” u iznosu od 5000 američkih dolara dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin SOLJAČIĆ, za najbolji rezultat na ispitima državne mature iz matematike i fizike. Odlučio je financirati ovu nagradu kako bi pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni te kako bi mlade dodatno motivirao za daljnji akademski rad i napredak. 

 “Dodjela ovih nagrada mi je jedan od najsretnijih dana u godini, jer me to podsjeti koliko Hrvatska ima talentiranih mladih ljudi”, poručio je Soljačić i dodao da su talentirani ljudi najvrednije što svaka zemlja i organizacija mogu imati, uz poruku da je za uspjeh nužan i naporan rad. 

 Dobitnica Nagrade “Soljačić” je Iva BARAĆ, učenica III. gimnazije iz Splita i jedina maturantica sa stopostotnim prolazom na dva ispita – iz matematike i fizike. “Ovo mi je iznimna čast, ali ovaj uspjeh prvenstveno doživljavam kao nagradu za svoj četverogodišnji trud. Mislim da je ova nagrada jedna odlična poruka svim učenicima da se trud uvijek isplati”, poručila je Barać. 

 Ministarstvo ju je nagradilo i posebnim priznanjem te nagradom u iznosu od 2500 kuna, a po prvi puta nagradilo je i najbolje učenike strukovnih škola koji su imali stopostotnu riješenost jednog ispita mature. Nagrađeni učenici su Lukas BOŽIĆ iz Gospodarske škole Instituto professionale Buje, Dino DRŽAIĆ i Karlo KOLAR iz Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba te Vedran ZOVIĆ iz Tehničke škole Pula. [ HINA ]