Školstvo u medijima
PRINCIPI I STRATEGIJE
14 pitanja koja si morate postaviti prije prvog dana škole
objavljeno: 21. kolovoza 2019.

…  pogrešaka koje su specifične za prvi nastavni tjedan, a koje vas mogu pratiti u ostatku školske godine. 

Ova pitanja obuhvaćaju principe i strategije koje su najvažnije za prvi nastavni tjedan. Preporučujem da preletite pitanjima i instinktivno odgovorite. Nakon što završite, vratite se i pomnije proučite pitanja na koja ste negativno odgovorili ili niste znali kako odgovoriti i razmislite o tome što trebate napraviti da biste ih pretvorili u potvrdne odgovore.

  1. Obuhvaćaju li moja pravila svako moguće neprimjereno ponašanje? Drugim riječima, štite li ona potpuno moju slobodu da poučavam i pravo mojih učenika na učenje i uživanje u nastavi?
  2. Jesu li moja pravila jednostavna, razumljiva, mogu li se definirati, provesti te obuhvaćaju li samo neprimjereno ponašanje?
  3. Znam li što točno čini, a što ne čini kršenje svakoga pojedinog pravila?
  4. Jesam li spreman svome novom razredu definirati gdje su granice svakoga pojedinog pravila, uz detaljan prikaz?
  5. Znam li kako odgovoriti na svaki čin neprimjerenog ponašanja? Drugim riječima, znam li kako pristupiti učenicima, što reći, kako to reći te kada se okrenuti i otići?
  6. Jesam li potpuno predan provođenju svog plana za upravljanje razredom onako kako je on zapisan na papiru?
  7. Jesam li predan tome da moje ponašanje bude dosljedno te da dopustim svom planu za upravljanje razredom da radi svoj posao?
  8. Prenose li roditeljima moje upute za njih jasno što se događa ako se njihovo dijete neprimjereno ponaša te kad i kako ću ih kontaktirati?
  9. Jesam li spreman ostati potpuno smiren bez obzira na ono što se događa u mojoj učionici? Čak i ako krdo bizona uleti u moju učionicu?
  10. Imam li jednostavnu i pouzdanu metodu praćenja kazni i odgovornosti učenika?
  11. Jesam li predan tome da uhvatim učenike koji se neprimjereno ponašaju na djelu budnim promatranjem i nadzorom?
  12. Jesam li spreman odustati od svađanja, borbe, prodika, prekoravanja i svakoga drugog izvora neslaganja između mene i mojih učenika?
  13. Jesam li spreman sve to izložiti na vrijeme da ne bi bilo iznenađenja, pogrešnih pretpostavki te povrijeđenih osjećaja u budućnosti?
  14. Jesam li predan najboljoj godini poučavanja koju sam ikad imao? 
  • JESTE LI SPREMNI?

Svake godine tijekom trećega nastavnog tjedna dobijem niz e-mailova učitelja koji očajnički pokušavaju doznati kako obuzdati razred koji je izvan kontrole.  

To je moguće, čak i ako je njihov razred u otvorenoj pobuni.

Ali mnogo je lakše na vrijeme definirati uvjete. Biti pripremljen prije nego što učenici prvoga nastavnog dana sjednu u klupe ključno je ako želite imati miran i pristojan razred koji se primjereno ponaša ostatak godine.

Ključno je održati motivaciju i želju za uspjehom koju učenici prirodno donose sa sobom u učionicu. 

Preporučujem da se pomnije posvetite pitanjima na koja ste odgovorili negativno ili niste bili sasvim sigurni što odgovoriti. Razmislite o tome zašto se tako osjećate i što sprječava vašu potpunu predanost.

Jer, jednom kad ćete moći potvrdno odgovoriti na svih 14 pitanja bit ćete spremni oblikovati svoju novu grupu učenika u razred koji ste oduvijek željeli. 

……………………

NAPOMENA

  • SAD: Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko uspješnica. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih temi upravljanja razredom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com