Školstvo u medijima
ZAISTA DOBRO OSMIŠLJENA RAZREDNA PRAVILA
Prekrasna početna točka te jedan od najboljih popisa razrednih pravila
objavljeno: 22. kolovoza 2019.

…na promicanje pristupa učenju i osobnoj interakciji. Neki učitelji vjeruju da moraju biti posebni – da je pravilo o poštivanju drugih previše nejasno te da bi trebalo navesti sve stvari koje učenici ne smiju raditi da bi pokazali da poštuju druge. I taj pristup za njih djeluje. 

Međutim, ako sebe ubrajate u drugu grupu – onu koja se nada da ponašanje nije samo naučeno, već da je i proizvod samosvjesnosti i samopoštovanja, tad morate zauzeti određeni stav. A to je razlog zbog kojeg su ovi plakati s razrednim pravilima tako dobra stvar.

Taj je plakat prilično tradicionalan, ali pojednostavljen i gotovo posve usmjeren na osobe za koje su ova pravila napisana, umjesto da bude usmjeren na sama pravila. Riskirajte i griješite, dajte sve od sebe, recite molim i hvala te naporno radite. Sve su to odlične stvari! 

Sljedeći je plakat također jednostavan, ali uspješno vodi učenika kroz tipičnu eskalaciju „problema”. Također počinje obostranim poštovanjem i sigurnim razrednim okruženjem te potiče učenika da bude samosvjestan, da se ponaša slobodno, ali uvijek samostalno. 

Taj plakat zapravo završava tamo gdje je i počeo: sa samosvjesnim učenikom, koji proaktivno radi na tome da ispravi samoga sebe ili neku nepravdu te pisanim ugovorom pomoću kojeg učenici mogu komunicirati s učiteljem na donekle ravnopravnom terenu. 

Čak i ako sve ne ispadne uvijek baš tako, to je prekrasna početna točka te jedan od najboljih popisa razrednih pravila koji smo ikad vidjeli.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: TeachThought portal je posvećen podržavanju i obrazovanju učitelja i razvijanju poučavanja u 21. stoljeće. TeachThought primarno obrađuje teme vezane za istraživanje novih modela poučavanja i uloge igre u učenju te pomaže učiteljima usavršiti zanat.
  • Izvor: teachthought.com