Savjeti stručnjaka
PRVAŠIĆI ĆE USKORO U ŠKOLSKE KLUPE
Pripremite dijete za nov život i novu ulogu
objavljeno: 2. rujna 2019.

Kako pripremiti dijete za nov život i novu ulogu kako bi mu se bilo lakše prilagoditi? Evo deset prijedloga koje savjetuju psiholozi i logopedi.

Povećajte kretanje i aktivnost. Igrajte aktivne igre i bavite se timskim sportom. To ne samo jača dječje mišiće i razvija koordinaciju i spretnost, već i poučava društvenim vještinama: čekati svoj red, surađivati, dogovarati se, igrati pošteno.

Igrajte stolne igre. Memorija, Duhovi, Scrabble, Moja prva matematika. To su odlične vježbe pamćenja, koncentracije, logike. Neka dijete pobijedi radi pojačanja samopouzdanja, ali naučite ga i mirno podnijeti poraz.

Uključite dijete u jednostavne kućanske poslove: postaviti stol, složiti krevet, odabrati čistu odjeću. To poučava dijete odgovornosti, važnoj vještini za školu.

Dajte djetetu slobodno vrijeme. Neka odabere što želi činiti. Možda će se morati malo dosađivati kako bi se najzad dosjetio nečega novog. To će ga naučiti neovisnosti i odgovornosti za vlastito vrijeme.

Vježbajte fine motoričke vještine. Naučite dijete zakopčati gumbe i vezati vezice na cipelama. Pecite kolače zajedno, povjerite pritom djetetu oblikovanje i ukrašavanje.

Vježbajte koncentraciju koja će im biti nužna na nastavi. Možete zadati djetetu neobične zadatke koji zahtijevaju koncentraciju ili pridržavanje jednostavnih pravila ili uputa.

Pričajte priče, opisujte predmete. Na primjer, svoju omiljenu igračku iz djetinjstva ili pravila igre. Pokušajte uključiti dijete u razgovor, postaviti mu pitanja, potaknuti ga da ih sam postavlja. Zamolite ih da vas nauči kako igrati svoje omiljene igre i govori o igračkama u vrtiću. To razvija govor.

Čitajte naglas. To razvija slušnu pozornost, obogaćuje vokabular, proširuje horizonte. Odaberite knjige koje su zanimljive djetetu. Ako mu se ne sviđaju bajke, tu su smiješne priče poput one o Neznalici.

Zanimajte se za osjećaje koje dijete proživljava i podijelite vlastite osjećaje. To će pomoći djetetu izraziti svoje osjećaje riječima, a u budućnosti stvarati i održavati prijateljske odnose s vršnjacima.

Svakodnevno se igrajte sa svojim djetetom, makar i samo deset minuta. Zajednička igra daje roditeljima priliku da uđu u svijet djeteta i saznaju što ono misli i osjeća. To je pokazivanje skrbi za dijete, ono će cijeniti vašu želju da provedete vrijeme s njim.

………………

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com