PRVAŠIĆI ĆE USKORO U ŠKOLSKE KLUPE

Pripremite dijete za nov život i novu ulogu

ponedjeljak, 2. rujna 2019.

Rujan je tu, i prvašići će uskoro u školu. Ako je vašem djetetu pet ili šest godina i čini vam se kako do škole ima još vremena, znajte da će ono brzo proletjeti, a vaše dijete čekaju velike promjene.

Pripremite dijete za nov život i novu ulogu

Kako pripremiti dijete za nov život i novu ulogu kako bi mu se bilo lakše prilagoditi? Evo deset prijedloga koje savjetuju psiholozi i logopedi.

Povećajte kretanje i aktivnost. Igrajte aktivne igre i bavite se timskim sportom. To ne samo jača dječje mišiće i razvija koordinaciju i spretnost, već i poučava društvenim vještinama: čekati svoj red, surađivati, dogovarati se, igrati pošteno.

Igrajte stolne igre. Memorija, Duhovi, Scrabble, Moja prva matematika. To su odlične vježbe pamćenja, koncentracije, logike. Neka dijete pobijedi radi pojačanja samopouzdanja, ali naučite ga i mirno podnijeti poraz.

Uključite dijete u jednostavne kućanske poslove: postaviti stol, složiti krevet, odabrati čistu odjeću. To poučava dijete odgovornosti, važnoj vještini za školu.

Dajte djetetu slobodno vrijeme. Neka odabere što želi činiti. Možda će se morati malo dosađivati kako bi se najzad dosjetio nečega novog. To će ga naučiti neovisnosti i odgovornosti za vlastito vrijeme.

Vježbajte fine motoričke vještine. Naučite dijete zakopčati gumbe i vezati vezice na cipelama. Pecite kolače zajedno, povjerite pritom djetetu oblikovanje i ukrašavanje.

Vježbajte koncentraciju koja će im biti nužna na nastavi. Možete zadati djetetu neobične zadatke koji zahtijevaju koncentraciju ili pridržavanje jednostavnih pravila ili uputa.

Pričajte priče, opisujte predmete. Na primjer, svoju omiljenu igračku iz djetinjstva ili pravila igre. Pokušajte uključiti dijete u razgovor, postaviti mu pitanja, potaknuti ga da ih sam postavlja. Zamolite ih da vas nauči kako igrati svoje omiljene igre i govori o igračkama u vrtiću. To razvija govor.

Čitajte naglas. To razvija slušnu pozornost, obogaćuje vokabular, proširuje horizonte. Odaberite knjige koje su zanimljive djetetu. Ako mu se ne sviđaju bajke, tu su smiješne priče poput one o Neznalici.

Zanimajte se za osjećaje koje dijete proživljava i podijelite vlastite osjećaje. To će pomoći djetetu izraziti svoje osjećaje riječima, a u budućnosti stvarati i održavati prijateljske odnose s vršnjacima.

Svakodnevno se igrajte sa svojim djetetom, makar i samo deset minuta. Zajednička igra daje roditeljima priliku da uđu u svijet djeteta i saznaju što ono misli i osjeća. To je pokazivanje skrbi za dijete, ono će cijeniti vašu želju da provedete vrijeme s njim.

..................

NAPOMENA

  • Mega Talant – ruskicentar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com
Vezani članci
Školski portal: Čak 137 hrvatskih škola nije upisalo nijednog prvašića, a 12 ih prestaje s radom

Čak 137 hrvatskih škola nije upisalo nijednog prvašića, a 12 ih prestaje s radom

U posljednjih šest školskih godina, broj srednjoškolaca smanjio za oko 32.500…

Školski portal: U deset koraka stvorite najbolje temelje za uspješan prvi razred

U deset koraka stvorite najbolje temelje za uspješan prvi razred

No bez obzira na to, polazak u prvi razred je…

Školski portal: Moj prioritet za prvi dan škole

Moj prioritet za prvi dan škole

Međutim, to nije moj prioritet kad je riječ o prvom…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…