Školstvo u medijima
OBJASNITE DJECI
Zašto se veseliti početku nove nastavne godine
objavljeno: 11. rujna 2019.

Na prvi pogled ne djeluje zabavno niti kao nešto čemu se treba veseliti. Evo pet razloga zbog kojih bi vas početak školske godine trebao potaknuti da zaplešete ples radosti.

1)  SVE NOVO

Nova školska godina sa sobom donosi toliko toga novoga. Novi kolege u razredu, nove knjige, predmeti, pribor, učitelji, učionica ili možda čak i nova škola. Možete još jednom početi sve ispočetka i iznova otkriti sebe. Pomalo kao da usred godine slavite Novu godinu. S potpuno novim nadama, snovima ili zadatcima.

2)  POVRATITI SVOJU NEOVISNOST

Ljetni praznici su sjajni. Možete provoditi vrijeme s obitelji i rodbinom. Nešto poput produženih božićnih praznika s prekomjernim konzumiranjem hrane. Ali svi znamo što katkad donosi kraj božićnih blagdana – svađate se s braćom i sestrama oko prazne kutije pahuljica, prljavih čarapa ili daljinskog upravljača. Baš kao i prije blagdana. Pritom morate svakome polagati račune o tome zašto imate ili nemate prijatelja ili prijateljicu. Osim toga, morate stalno objašnjavati kamo idete, zašto tamo idete i koliko dugo ćete ostati. Nakon nekoliko tjedana, početak školske godine već djeluje kao dobrodošla prilika za bijeg, a i nova će školska godina radost iščekivanja božićnih praznika opet učiniti velikom.

3) PRIJATELJSTVO JE U ZRAKU

Za mene je najljepša stvar početka školske godine upoznavanje novih ljudi. Naravno da je to moguće i tijekom cijele školske godine, ali atmosfera početka školske godine nekako je posebna. Prvih nekoliko tjedana nove školske godine iznimno je uzbudljivo. Upoznajete nove ljude, otkrivate nove stvari, stječete nova prijateljstva, možda i za cijeli život.

4)  LJETNA „SUŠA” U MOZGU

Vrijeme je da ponovno pokrenete mozak! Prelazak s ljetnog načina funkcioniranja na školski jest težak, ali „odlijevanje znanja” znanstveno je dokazano i za vrijeme ljetnih praznika može poprimiti velike razmjere. Kao što se vaše tijelo nakon dugog ljeta veseli što će ponovno moći pokrenuti noge, tako se i vaš mozak veseli ponovnom pokretanju svojih sivih stanica. Kad morate rano ujutro krenuti u školu, vjerojatno se ne biste složili sa mnom, ali vjerujte mi, vaše će vam sive stanice biti zahvalne.

5)  ZABAVA S PRIJATELJIMA

Čak i najaktivniji mozak s vremena na vrijeme treba stanku. Škola nije samo za učenje. Škola je također puna zabave i tu je uvijek netko s kime možete provesti vrijeme. Učenje za život jednako je važno kao i učenje za školu. U konačnici, prijateljstva treba njegovati, a avanture treba proživjeti.

…………….

NAPOMENA

  • NJEMAČKA: portal posvećen obrazovanju, učenju stranih jezika i kulturnoj razmjeni. 
  • Izvor: ef.de