Školstvo u medijima
KAKO SE RJEŠAVAJU PROBLEMI
Opravdani izostanci radi mentalnog zdravlja
objavljeno: 25. rujna 2019.

Naime, od jeseni će se u školama u ovoj državi na listu opravdanih izostanaka uvrstiti i izostanci zbog problema s mentalnim ili bihevioralnim zdravljem. Do sada je zakonom bilo dopušteno izostati s nastave zbog fizičkih problema ili bolesti učenika ili članova njihove obitelji, odnosno odlaska zubaru ili liječniku hitne medicine. Za takve su potrebe učenici na raspolaganju imali do pet dana u razdoblju od tri mjeseca, a ako bi izostali više od toga ravnatelju je bilo potrebno predočiti rukom napisanu ispričnicu.

Ovdje se ne radi o razlozima poput ‘danas mi se ne ide u školu’, nego o istinskim poremećajima i okolnostima koje imaju jasan utjecaj na zdravlje učenika. U okolnostima u kojima živimo postoji stigma, predrasude i sram i zbog toga ne možemo sustavno pomoći učenicima kojima pomoć treba – kaže Chris Bouneff, voditelj Nacionalne alijanse za mentalne bolesti u državi Oregon.

Mnogi, pak, tvrde da je i dosad tehnički bilo moguće opravdano izostati s nastave, pod uvjetom da učenici lažu o svojim simptomima. Također navode kako će izostanak radi mentalnog zdravlja nositi negativnu konotaciju, a možda učenicima omogućiti dodatni izgovor da ne dolaze u školu. U Oregonu je, naime, broj izostanaka među najvećima u SAD-u: u školskoj godini 2015./2016. više od šestine djece bilo je kronično odsutno s nastave. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Mindshift  ]