Školstvo u medijima
OVOG JE LJETA PREDSTAVLJEN NOVI PLAN
Zašto i kako u Singapuru svi uče kodirati
objavljeno: 19. rujna 2019.

Ovo uključuje programe edukacije za sve – od osnovnoškolaca do starijih generacija.

Plan je da se u predstojećoj školskoj godini uvede pilot-projekt pod nazivom Kodiranje iz zabave. On postoji kao izborni predmet u nekim školama od 2014. godine, a zamišljen je kao tečaj na kojem će đaci učiti razmišljati o informatičkim procesima primjenjujući osnove kodiranja. Sljedeća je faza uvesti ovaj program za učenice i učenike koji završavaju osnovnu školu na način da pohađaju deset sati kodiranja tjedno.

Program će uključivati osvrt na umjetnu inteligenciju, ali i na virtualnu sigurnost. Upravo će se u sklopu virtualnog programa za mlade, koji počinje od srednjoškolskog obrazovanja, učiti o najbitnijim vještinama u području internetske sigurnosti. Na taj će se način mnogima od njih pružiti prilika da se obrazuju kako bi u budućnosti mogli pronaći posao u ovom području.

U iduće tri godine trebalo bi se raditi s najmanje 10 tisuća đaka, ali singapurska Vlada ne želi da ovaj projekt bude namijenjen samo mlađim generacijama.

Želimo da ova digitalna transformacija bude dostupna svima, jer se ovdje ne radi tek o digitaliziranju naše ekonomije. Želimo da radna snaga u našoj državi, tvrtke, kao i cijelo stanovništvo ima dobrobiti od ovakve vrste obrazovanja – kazao je ministar S. Iswaran.

S tom će se svrhom u idućoj godini otvoriti dodatnih stotinu digitalnih klinika u kojima će se odraslom stanovništvu Singapura pokazivati kako se koristiti pametnim telefonom i društvenim mrežama. S druge strane, u pogon se stavlja usporedni program za privrednike, odnosno mala i srednja poduzeća kojima će biti ponuđene besplatne usluge digitaliziranja procesa poslovanja. Krajem godine oformit će se i tim stručnjakinja koje će nadgledati sigurnost djelovanja telekompanija. Njihov će zadatak biti nadgledati sigurnost dizajn buduće 5G mreže, za čije je ispitivanje osigurano 40 milijuna dolara. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema CNA ]