GIMNAZIJA VUKOVAR OBILJEŽILA EUROPSKI TJEDAN SPORTA

Dunavska biciklijada

ponedjeljak, 30. rujna 2019.

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije koja se u Hrvatskoj provodi od 2015. godine u organizaciji Središnjega državnog ureda za sport. Glavna je tema i slogan kampanje „#BeActive”, čiji je zadatak potaknuti javnost na aktivnost…

…ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine. Rezultati istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji (čak 62 posto neaktivnih osoba), dok u nekim državama čak i pada. Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportskim i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima i svi su pozvani na aktivno sudjelovanje bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Suvremeni način života promijenio je životne navike ne samo djece već i odraslih, no bez obzira na sve promjene, briga o vlastitom zdravlju važan je element u životu svakog čovjeka, a promicanje zdravlja i javnog zdravstva važne su osnove u razvoju zajednice. Stoga ne iznenađuje i uključivanje škola u promicanje i podržavanje inicijativa poput Europskog tjedna sporta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) tjelesna neaktivnost spada među vodeće čimbenike rizika smrtnosti u svijetu (visoko četvrto mjesto), a građani Republike Hrvatske prema istraživanju SZO-a na šestom su mjestu pretilosti u svijetu, dok smo pri samom dnu ljestvice kad je riječ o vježbanju.

Već i sami ovi podatci upućuju na činjenicu da je neophodno poticati djecu od najranijih dana na raznovrsne tjelesne aktivnosti i bavljenje sportom. Sport omogućuje djeci aktivnost kroz igru i druženje, stjecanje vještina, znanja i iskustva, uči ih organiziranju vremena te ih čini emocionalno i psihički snažnijima. Baveći se sportom, stvara se otpornost prema bolestima tipičnim za moderno društvo, kao što su dijabetes tipa 2, pretilost, bolesti dišnog i srčano-žilnog sustava te psihički poremećaji različitog stupnja. Ujedno je najbolji način i sredstvo za brigu o zdravlju koja počinje od najmlađih dana. Djeca putem sporta stječu pozitivne osobine koje im uvelike potpomažu prilikom daljnjeg odrastanja i školovanja.

U školi dijete provodi velik dio dnevnih aktivnosti i škola je jedan od najpoticajnijih prostora za iskazivanje i razvijanje djetetovih sposobnosti. Vrijednost i važnost sporta prepoznatljiva je odavno pa se latinska izreka „u zdravom tijelu zdrav je duh” često citira. Redovito bavljenje sportskim aktivnostima, sukladno vlastitim mogućnostima, označava zdrav stil života. U školi učenici imaju dva do tri sata nastave tjelesne i zdravstvene kulture i nastavnik svojim sposobnostima i znanjima treba na najbolji mogući način iskoristiti raspoloživo vrijeme, materijalno-tehničke uvjete, opremu, sredstva i pomagala te omogućiti učenicima kvalitetan rad s naglaskom na potrebitost tjelesne aktivnosti. Nastavnik je taj koji nastavu tjelesne i zdravstvene kulture mora učiniti raznovrsnom, zanimljivom i pristupačnijom učenicima.

Inicijative poput Europskog tjedna sporta potiču nastavnike na drukčiji pristup te smo stoga u Gimnaziji Vukovar odlučili povezati nastavu tjelesne i zdravstvene kulture sa satima razrednika kako bismo dobili više vremena za bicikliranje gradom. Našu smo aktivnost nazvali Dunavska biciklijada i učenici su tijekom tjedna dolazili biciklima u školu, a na nastavi TZK-a i Sata razrednika biciklirali poznatom dunavskom šetnicom. Bicikliranje je rekreacija koja nedvojbeno ima brojne zdravstvene dobrobiti – fizičke i mentalne. Ova aktivnost pridonosi svakom organu u našem tijelu, a istodobno osnažuje duh, podiže raspoloženje i jača energiju. Autori jednoga britanskog istraživanja obznanili su da je bicikliranje jedna od najpogodnijih tjelesnih aktivnosti za većinu populacije, jer ju je moguće jednostavno uklopiti u dnevnu rutinu, može se izvoditi različitim intenzitetima i ima malo neželjenih popratnih učinaka, što se i nama pokazalo istinitim.

Osim što smo se dobro zabavili, podignuli smo razinu osviještenosti o uporabi bicikla kao prijevoznog sredstva koji pridonosi očuvanju okoliša, a budući da nam je namjera nastaviti promicati odgovornost za sebe i zajednicu očuvanjem i unaprjeđivanjem psihofizičkog zdravlja, nastojat ćemo bicikliranje približiti što većem broju učenika, jer ne samo što vožnja biciklom jača imunitet i poboljšava zdravlje već nas čini sretnijima, zadovoljnijima i ponajviše druželjubivim osobama. U konačnici, sretna su djeca uspješna u školi, a djeca su prirodno sretna kad se kreću, igraju i stvaraju. To im zadovoljstvo otvara nove vidike za eksperimentiranje, učenje i razvijanje, pa omogućimo im to!

………………

Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar

Vezani članci
Školski portal: Predstavljena dva projekta na Maker Faire Zagreb 2019.

Predstavljena dva projekta na Maker Faire Zagreb 2019.

… koja već nekoliko godina aktivno sudjeluje u događanjima Maker…

Školski portal: Tjedan cjeloživotnog učenja – učenje u svijetu multimedije

Tjedan cjeloživotnog učenja – učenje u svijetu multimedije

… u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih,…

Školski portal: U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

… u Boki kotorskoj te davanje podrške Hrvatima u Boki.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U dva dana više od 10 000 posjetitelja

U dva dana više od 10 000 posjetitelja

…u organizaciji udruge FabLab te partnera…

Školski portal: U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

U gostima Hrvatskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori

… u Boki kotorskoj te davanje…

Školski portal: Mi smo mali pisci

Mi smo mali pisci

Odlučili smo napraviti zbirku pjesama koje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…